Duitslandweb logo Duitslandweb

Eerste toespraak Merkel sinds vertrek

Kort nieuws - 2 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Oud-kanselier Angela Merkel heeft woensdag voor het eerst sinds haar vertrek als kanselier een publieke toespraak gehouden. Ze sprak op het afscheid van een vakbondbestuurder. Merkel ging aan het eind van haar toespraak in op de oorlog in Oekraïne, omdat ze die niet onvermeld kon laten, vond ze.

Ze noemde de Russische inval een eclatante inbreuk op het volkenrecht en een diepe cesuur in de geschiedenis van Europa sinds het begin van de Koude Oorlog. Ze herhaalde dat ze zich niet openlijk wil uitlaten over beslissingen van de nieuwe regering en ook geen ongevraagd advies wil geven. "Maar natuurlijk ben ik niet neutraal."  Ik ondersteun alle pogingen van de regering, van de EU, de VS en de G7-partners om weerstand te bieden aan deze barbaarse aanvalsoorlog van Rusland, aldus Merkel. Ze stond ook stil bij de vele gedode, gemartelde of op de vlucht geslagen Oekraïners.

Merkel wees op het belang van eenheid in Europa en riep iedere burger op een eigen bijdrage aan die eenheid te leveren. Ze ging niet in op haar eigen rol in de relatie met Rusland. De afgelopen maanden kwam er veel kritiek op haar politiek van de voorbije jaren. Die bestond er uit om Rusland op allerlei manieren aan Europa te binden en resulteerde in een grote afhankelijkheid van Russische energie. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger