Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bondsregering en CDU vinden compromis over Bürgergeld'

Kort nieuws - 22 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Regeringspartijen SPD, Groenen en FDP en de grootste oppositiepartij CDU/CSU hebben een compromis bereikt over het Bürgergeld, de nieuwe Duitse bijstandswet. Dat melden Duitse media. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, stemde het wetsontwerp vorige week weg. Het Bürgergeld is vooral voor regeringspartij SPD een van de belangrijkste projecten van deze regeerperiode. Met minder sancties en meer aandacht voor bij- en omscholing moeten werklozen aan het werk worden geholpen.

Regering en oppositie zijn het volgens Duitse media onder meer eens geworden over sancties die gelden als ontvangers van het Bürgergeld zich niet aan de regels houden. Minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil (SPD) wilde uitkeringsgerechtigden de eerste zes maanden bij overtredingen niet direct korten, maar dat kan in het aangepaste voorstel wel. Ook wordt het Schonvermögen aangepast, het eigen vermogen dat mensen met een uitkering mogen hebben. Dat was in het oorspronkelijke voorstel 60.000 euro. Wat het nu wordt, is nog niet bekend. 

DeVermittlungsausschuss van de Bondsdag en de Bondsraad, een overlegorgaan dat bemiddelt in zaken als deze, komt morgen bijeen. Als het compromis daarin wordt bevestigd, kan de wet alsnog in januari worden ingevoerd, zoals de regering graag wil.

Het Bürgergeld moet de omstreden bijstandsuitkering Hartz IV vervangen en werd eerder deze maand goedgekeurd in de Bondsdag, vergelijkbaar met de Tweede Kamer. Een paar dagen later stemde de Bondsraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, het wetsvoorstel weg. In de Bondsraad zijn regeringspartijen SPD, Groenen en FDP voor een meerderheid aangewezen op stemmen van de christendemocraten. Die hadden van tevoren al aangekondigd tegen te stemmen of zich van stemming te onthouden. Zij vonden onder meer dat er door de nieuwe regeling te weinig prikkel was om een baan aan te nemen. Ook vinden ze het oneerlijk tegenover de werkenden als die nauwelijks meer verdienen dan de mensen met een uitkering. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger