Duitslandweb logo Duitslandweb

200 euro cultuurtegoed voor alle 18-jarigen in Duitsland

Kort nieuws - 14 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Alle Duitse jongeren die in 2023 achttien jaar worden, krijgen komend jaar een tegoed van 200 euro voor culturele activiteiten cadeau. De minister van Cultuur en Media Claudia Roth (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) hebben het plan vrijdag in de Bondsdag gepresenteerd. 

Met de zogeheten KulturPass kunnen jongeren onder meer boeken, lp’s, bioscoop-, museum- en concerttickets kopen. Het idee komt uit Frankrijk. Daar werd het tegoed voor 18-jarigen vorig jaar ingevoerd om de culturele sector te steunen die door de coronacrisis een zware klap heeft opgelopen. Ook in Duitsland dient de KulturPass ter ondersteuning van de zwaar getroffen cultuursector. Bovendien ziet minister Roth in dat het tijdens de coronapandemie voor jongeren lastig was om met het culturele aanbod in aanraking te komen. De pas moet het straks voor alle 18-jarigen in Duitsland gemakkelijker maken om ‘de rijkdom van de Duitse cultuur te ontdekken’, aldus Roth.

De Duitse Cultuurraad is zeer positief over de pas, maar wijst erop dat de regering duidelijker moet vastleggen waaraan het tegoed mag worden uitgegeven. Zijn bioscooptickets bijvoorbeeld wel toegestaan, maar een Netflix-abonnement niet?

Als het pilotproject een succes blijkt te zijn, wil de Duitse minister van Cultuur en Media de KulturPass in de toekomst ook aan 15-, 16- en 17-jarigen aanbieden. Lees meer op de website van de Bundesregierung en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger