Duitslandweb logo Duitslandweb

Turkije blokkeert toegang Duitse zender Deutsche Welle

Kort nieuws - 4 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Turkije heeft de toegang tot de nieuwssite van Deutsche Welle geblokkeerd. De Duitse wereldomroep heeft enkele maanden geleden geweigerd een nieuwe licentie in Turkije aan te vragen, die vergaand ingrijpen van de overheid in de berichtgeving mogelijk maakt. 

Turkije heeft de mediawetgeving de afgelopen jaren verscherpt. Daardoor heeft de Turkse toezichthouder op de media RTÜK meer bevoegdheden gekregen. Zo kan ze media de opdracht geven online content te verwijderen. Mede daarom hebben Deutsche Welle en Voice of America in februari niet de verplichte nieuwe licentie aangevraagd: RTÜK zou dan ook hen hebben kunnen verplichten berichtgeving van hun sites te verwijderen. Deutsche Welle noemde dat in een verklaring "censuur van redactionele inhoud door de Turkse regering".

De Turkstalige website van Deutsche Welle, DW Turkce, en van Voice of America, een Amerikaanse buitenlandse zender, zijn sinds eind vorige week geblokkeerd. Deutsche Welle is via sociale media nog actief in Turkije en hoopt via de juridische weg weer toegang tot internet in Turkije te krijgen. Maar verschillende deskundigen zien het somber in, omdat Turkije mediarechten steeds verder inperkt.

Deutsche Welle beschikt over een tv- en radiozender en een nieuwswebsite voor het buitenland. Ze bericht in 32 talen. De zender biedt journalisten wereldwijd een onafhankelijk platform en zet zich in voor de verspreiding van waarden als democratie en vrijheid van meningsuiting. Lees meer bij FAZ.net, Tagesschau en Deutsche Welle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger