Duitslandweb logo Duitslandweb

Vleesfabriek Tönnies werft op Pools-Oekraïense grens

Kort nieuws - 31 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vleesproducent Tönnies, de grootste vleesverwerker van Duitsland, werft op de Pools-Oekraïense grens vluchtelingen om in de fabrieken van het bedrijf te komen werken. Immoreel en onwaardig, vinden politici en organisaties.

Journalisten van actualiteitenprogramma Panorama kregen een brief in handen met het aanbod van Tönnies. Bij navraag bevestigde het bedrijf dat het werknemers naar de grens met het oorlogsgebied heeft gestuurd om arbeiders te werven. Volgens Tönnies is de betaling met 11 euro bruto per uur boven het minimumloon en is er dus geen sprake van uitbuiting. (Overigens wordt van het salaris 254 euro per maand ingehouden voor de huisvesting.) Het bedrijf regelt ook het vervoer van de grens naar de fabriek.

Hulpverlener Patrick Walkowiak van de organisatie Friends of Medyka heeft in een noodopvang in Przemyśl de wervingsactiviteiten van Tönnies gezien, vertelde hij Panorama. De situatie ter plaatse is chaotisch, de vele mensen wachten vaak al dagen op vervoer naar Duitsland. Ze zijn in absolute nood en zijn niet in de situatie zo'n aanbod goed te beoordelen, zegt Walkowiak. Ook bondsdaglid Filiz Polat van de Groenen zei tegen Panorama dat de wervingsactiviteiten problematisch zijn. Het is goed als werkgevers werk bieden aan vluchtelingen, aldus Polat, "maar om mensen die nog op de vlucht zijn, bij de grens een contract onder de neus te duwen heeft iets immoreels en onwaardigs." Lees meer bij Tagesschau

 

 

Tönnies kwam aan het begin van de coronapandemie ook al in opspraak omdat er bij de fabrieken grote uitbraken van Covid-19 waren, die de schijnwerper zetten op de slechte arbeidsomstandigheden en huisvesting. Tot de Russische inval in Oekraïne dit jaar, was directeur Clemens Tönnies bevriend met de Russische president Poetin. Hij regelde in 2006 als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Schalke 04 dat het Russische staatsbedrijf Gazprom sponsor werd van de voetbalclub. Begin maart nam hij afstand van Poetin, vanwege de oorlog in Oekraïne.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger