Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD draagt CDU'er voor als presidentskandidaat

Kort nieuws - 26 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een politieke stunt met gevolgen: de AfD heeft dinsdag een CDU'er voorgedragen als kandidaat om bondspresident Frank-Walter Steinmeier op te volgen. De CDU'er Max Otte, voorzitter van de aartsconservatieve partijvleugel die zich WerteUnion noemt, heeft de voordracht geaccepteerd.

Otte maakt geen enkele kans op het bondspresidentsschap. Hij neemt het op tegen zittend president Steinmeier (SPD), die de steun van de regeringspartijen en van de CDU/CSU heeft.

CDU'ers reageerden furieus op de kandidatuur van Otte; met de rechtspopulistische, nationalistische AfD laat de partij zich niet in. Dinsdag werd bekend dat de christen-democraten willen dat Otte de CDU verlaat. Otte weigert te vertrekken, dus het bestuur moet hem met een procedure uit de partij zetten. Volgens Otte is zijn kandidatuur namens de AfD geen provocatie. Hij wil de kloven dichten.

Hans-Georg Maaßen

Binnen de WerteUnion zorgde Ottes kandidatuur ook voor heibel, meldde Der Spiegel dinsdag. Hans-Georg Maaßen, de vroegere baas van de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, noemde Ottes kandidatuur verraad en zegde zijn lidmaatschap van de WerteUnion op. De WerteUnion is een inofficiële partij-afdeling met standpunten die zeer dicht tegen die van de AfD aan zitten. Maaßen zelf is binnen de partij omstreden vanwege zijn extreme uitlatingen en geflirt met de AfD.

Op 13 februari wordt de nieuwe bondspresident gekozen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger