Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD draagt CDU'er voor als presidentskandidaat

Kort nieuws - 26 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een politieke stunt met gevolgen: de AfD heeft dinsdag een CDU'er voorgedragen als kandidaat om bondspresident Frank-Walter Steinmeier op te volgen. De CDU'er Max Otte, voorzitter van de aartsconservatieve partijvleugel die zich WerteUnion noemt, heeft de voordracht geaccepteerd.

Otte maakt geen enkele kans op het bondspresidentsschap. Hij neemt het op tegen zittend president Steinmeier (SPD), die de steun van de regeringspartijen en van de CDU/CSU heeft.

CDU'ers reageerden furieus op de kandidatuur van Otte; met de rechtspopulistische, nationalistische AfD laat de partij zich niet in. Dinsdag werd bekend dat de christen-democraten willen dat Otte de CDU verlaat. Otte weigert te vertrekken, dus het bestuur moet hem met een procedure uit de partij zetten. Volgens Otte is zijn kandidatuur namens de AfD geen provocatie. Hij wil de kloven dichten.

Hans-Georg Maaßen

Binnen de WerteUnion zorgde Ottes kandidatuur ook voor heibel, meldde Der Spiegel dinsdag. Hans-Georg Maaßen, de vroegere baas van de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, noemde Ottes kandidatuur verraad en zegde zijn lidmaatschap van de WerteUnion op. De WerteUnion is een inofficiële partij-afdeling met standpunten die zeer dicht tegen die van de AfD aan zitten. Maaßen zelf is binnen de partij omstreden vanwege zijn extreme uitlatingen en geflirt met de AfD.

Op 13 februari wordt de nieuwe bondspresident gekozen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger