Duitslandweb logo Duitslandweb

Vijf jaar na aanslag kerstmarkt Berlijn: nog altijd vragen

Kort nieuws - 17 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Zondag wordt in Berlijn de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in 2016 herdacht. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier en burgemeester van Berlijn Michael Müller zijn aanwezig bij een gedenkdienst in de beroemde Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, direct aan het plein waar de aanslag plaatsvond.

Op 19 december 2016 schoot de islamistische terrorist Anis Amri een Poolse vrachtwagenchauffeur dood en raasde met diens vrachtwagen in de kerstmarkt op de Breitscheidplatz. Bij de aanslag zijn 13 mensen om het leven gekomen en tientallen bezoekers gewond geraakt. Aanvankelijk kwamen 12  mensen om het leven, maar in oktober 2021 is een dertiende persoon overleden aan de verwondingen die hij opliep toen hij na de aanslag de gewonden te hulp schoot. 

Nabestaanden en slachtoffers van de aanslag hebben in een brief aan de nieuwe regering gevraagd om het onderzoek naar de aanslag voort te zetten. Veel vragen zijn nog onbeantwoord. De parlementaire onderzoekscommissie, die afgelopen juni een eindrapport heeft gepresenteerd, zou het werk moeten voortzetten, vinden de briefschrijvers. Vragen over fouten door de opsporingsdiensten en overheden zijn nog open en ook is niet vastgesteld wie de opdrachtgever van de aanslag was. 

Amri had volgens het onderzoek contact met IS. Ook was hij al langere tijd in het vizier van veiligheidsdiensten. Direct na de aanslag vluchtte hij het land uit. In Milaan werd hij doodgeschoten door een politieman. Naast de Bondsdag, stelde ook het deelstaatparlement van Berlijn een onderzoek in. Dat werd deze zomer afgesloten. In het eindbericht werd geconstateerd dat er talrijke fouten voor en na de aanslag zijn gemaakt. Lees meer bij Berliner Zeitung en bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger