Duitslandweb logo Duitslandweb

Vijf jaar na aanslag kerstmarkt Berlijn: nog altijd vragen

Kort nieuws - 17 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Zondag wordt in Berlijn de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in 2016 herdacht. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier en burgemeester van Berlijn Michael Müller zijn aanwezig bij een gedenkdienst in de beroemde Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, direct aan het plein waar de aanslag plaatsvond.

Op 19 december 2016 schoot de islamistische terrorist Anis Amri een Poolse vrachtwagenchauffeur dood en raasde met diens vrachtwagen in de kerstmarkt op de Breitscheidplatz. Bij de aanslag zijn 13 mensen om het leven gekomen en tientallen bezoekers gewond geraakt. Aanvankelijk kwamen 12  mensen om het leven, maar in oktober 2021 is een dertiende persoon overleden aan de verwondingen die hij opliep toen hij na de aanslag de gewonden te hulp schoot. 

Nabestaanden en slachtoffers van de aanslag hebben in een brief aan de nieuwe regering gevraagd om het onderzoek naar de aanslag voort te zetten. Veel vragen zijn nog onbeantwoord. De parlementaire onderzoekscommissie, die afgelopen juni een eindrapport heeft gepresenteerd, zou het werk moeten voortzetten, vinden de briefschrijvers. Vragen over fouten door de opsporingsdiensten en overheden zijn nog open en ook is niet vastgesteld wie de opdrachtgever van de aanslag was. 

Amri had volgens het onderzoek contact met IS. Ook was hij al langere tijd in het vizier van veiligheidsdiensten. Direct na de aanslag vluchtte hij het land uit. In Milaan werd hij doodgeschoten door een politieman. Naast de Bondsdag, stelde ook het deelstaatparlement van Berlijn een onderzoek in. Dat werd deze zomer afgesloten. In het eindbericht werd geconstateerd dat er talrijke fouten voor en na de aanslag zijn gemaakt. Lees meer bij Berliner Zeitung en bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger