Duitslandweb logo Duitslandweb

Jaar na aanslag kerstmarkt: 'Meer steun en geld voor slachtoffers'

Kort nieuws - 13 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Slachtoffers en nabestaanden van aanslagen in Duitsland moeten meer steun en meer geld krijgen van de overheid. Dat is de conclusie van een rapport dat vandaag is verschenen naar aanleiding van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar. Kanselier Merkel heeft dinsdagavond een onaangekondigd bezoek gebracht aan de kerstmarkt op de Breitscheidplatz. 

Slachtoffers en nabestaanden moeten na een aanslag beter worden geïnformeerd. Daarvoor moet een speciaal opvangpunt komen. Ook moeten slachtoffers meer geld krijgen dan nu het geval is. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport dat oud-minister-president Kurt Beck vandaag in Berlijn presenteerde. Hij werd dit voorjaar door de bondsregering benoemd tot aanspreekpunt voor slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de kertmarkt van 19 december 2016. Daarbij kwamen toen 12 mensen om het leven. De regering stemt met zijn conclusies in.

Nabestaanden en slachtoffers van de aanslag in Berlijn hebben veel kritiek op de regering. Zij schreven Merkel begin deze maand een brief waarin ze de regering verwijten te weinig te doen in de strijd tegen terreur en niet genoeg steun te bieden aan de slachtoffers. Merkel ontvangt hen daarom komende maandag.

Dinsdagavond bracht Merkel een onaangekondigd bezoek aan de kerstmarkt op de Breitscheidplatz en sprak ze met een aantal handelaren die vorig jaar zwaar zijn getroffen. Ook sprak de kanselier met politie-agenten en bezoekers.

Op 19 december, de dag van de aanslag zelf, is de kerstmarkt op de Breitscheidplatz gesloten. In Berlijn vinden verschillende herdenkingen plaats, onder meer in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vlakbij de kerstmarkt. Daar spreekt president Steinmeier. Daarna wordt om 12.00 uur een gedenkteken onthuld. 's Middags is er een herdenking op de Breitscheidplatz zelf voor alle Berlijners en 's avonds om 20.02 luiden de klokken van de Gedäcthniskirche 12 minuten lang voor de 12 slachtoffers. Lees meer bij tagesspiegel.defaz.net en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger