Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek naar illegale giften aan AfD-lijsttrekker Weidel stopgezet

Kort nieuws - 21 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Konstanz (Baden-Württemberg) heeft een strafzaak stopgezet, waarin het ging om illegale partijfinanciering aan AfD-lijsttrekker Alice Weidel en drie andere AfD-politici. Volgens het OM is er niet genoeg bewijs dat ze de partijwet hebben overtreden.

Voorafgaand aan de Bondsdagverkiezingen van 2017 had een Zwitsers bedrijf 132.000 euro in kleine bedragen overgemaakt aan de AfD in het kiesdistrict van Weidel. Giften van meer dan 1.000 euro uit niet-EU-landen zijn volgens de Duitse partijwet verboden. De AfD in Weidels kiesdistrict heeft het geld ook terugbetaald, maar pas maanden nadat ze het had ontvangen.

Als het geld in gedeeltes van minder dan 1.000 euro wordt betaald en de ontvanger werkt daaraan mee, is de ontvanger strafbaar. Dat kon in dit geval niet worden bewezen. In een andere procedure over de illegale partijfinanciering heeft de AfD eerder een boete van bijna 400.000 euro opgelegd gekregen van de Bondsdag. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger