Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek naar illegale giften aan AfD-lijsttrekker Weidel stopgezet

Kort nieuws - 21 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Konstanz (Baden-Württemberg) heeft een strafzaak stopgezet, waarin het ging om illegale partijfinanciering aan AfD-lijsttrekker Alice Weidel en drie andere AfD-politici. Volgens het OM is er niet genoeg bewijs dat ze de partijwet hebben overtreden.

Voorafgaand aan de Bondsdagverkiezingen van 2017 had een Zwitsers bedrijf 132.000 euro in kleine bedragen overgemaakt aan de AfD in het kiesdistrict van Weidel. Giften van meer dan 1.000 euro uit niet-EU-landen zijn volgens de Duitse partijwet verboden. De AfD in Weidels kiesdistrict heeft het geld ook terugbetaald, maar pas maanden nadat ze het had ontvangen.

Als het geld in gedeeltes van minder dan 1.000 euro wordt betaald en de ontvanger werkt daaraan mee, is de ontvanger strafbaar. Dat kon in dit geval niet worden bewezen. In een andere procedure over de illegale partijfinanciering heeft de AfD eerder een boete van bijna 400.000 euro opgelegd gekregen van de Bondsdag. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger