Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederland wordt weer hoogrisicogebied voor Duitsland

Kort nieuws - 23 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nederland geldt vanaf dinsdag weer als hoogrisicogebied (Hochinzidenzgebiet) voor Duitsland. Dat heeft het Robert Koch Institut vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Wie inreist uit hoogrisicogebieden, moet in Duitsland 10 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op de vijfde dag worden beëindigd door een negatieve coronatest. Mensen die volledig zijn gevaccineerd en hun laatste prik meer dan twee weken geleden kregen, hoeven niet in quarantaine. Ze moeten zich wel aanmelden via Einreiseanmeldung.de en daar hun vaccinatiebewijs uploaden. Zolang ze dit niet hebben gedaan, geldt ook voor hen de quarantaineplicht.

Wie inreist uit een Hochinzidenzgebiet moet al bij de grens een negatieve test of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Dit geldt voor iedereen ouder dan zes jaar, ook voor uit Nederland terugkerende Duitsers. Wie per bus of trein inreist, moet bij het instappen kunnen laten zien dat hij of zij gevaccineerd, genezen of negatief getest is.

De quarantaine geldt voor niet-gevaccineerden van alle leeftijden. De quarantaine geldt niet voor transitverkeer; doorreis zonder overnachting. Wie slechts op doorreis door Duitsland komt en het land zo snel mogelijk weer verlaat, is ook uitgezonderd van de testplicht.

Grenswerkers moeten zich twee keer per week laten testen, blijkt uit de Einreiseverordnung. Uit deze verordening is ook op te maken dat de aanmeld- en quarantaineplicht niet geldt voor een kort bezoek van minder dan 24 uur over de grens of een bezoek van minder dan 72 uur aan eerste- of tweedegraads familie of een levenspartner. Een coronatest bij inreizen is dan wel verplicht voor niet-gevaccineerden.

Behalve Nederland, wordt ook Spanje, inclusief de Balearen en de Canarische Eilanden, vanaf dinsdag hoogrisicogebied.

Zie ook de lijst met risicogebieden van het RKI en lees onze veelgestelde vragen

Zie ook de website Wijsopreis van de Nederlandse overheid

De corona-inreisverordening is ook beschikbaar in het engels

Reacties

Barry van Delft - 23 juli 2021 22:22

Ik vind het er allemaal zeer onduidelijk staan, moet je nu ondanks wel of niet gevaccineerd en je reist alleen door Duitsland heen richting Oostenrijk en verder, nu altijd een negatieve test laten zien om in Duitsland te mogen reizen direct naar Oostenrijk, of alleen mensen die niet volledig gevaccineerd zijn/ corona gehad hebben. Heeft iemand link waar het op het Duitse Rivm staat, kan het nl niet vinden grt en bedankt

Reageer
Anja Barry van Delft - 24 juli 2021 08:04

Daar ben ik ook benieuwd naar inderdaad!

Michiel - 23 juli 2021 22:08

Op de Nederlandse wijs op reis site staat nu het volgende

------
Kinderen vanaf 6 jaar moeten een negatief testresultaat kunnen overleggen.
----

Betekent dit nu dat kinderen voldoende hebben aan een negatief testbewijs of geldt die 10 dagen quarantaine voor iedereen vanaf 6 jaar?

Reageer
FK Michiel - 25 juli 2021 21:04

Helaas, de quarantaine- en testplicht geldt voor alle niet-gevaccineerde personen vanaf 6 jaar. Inderdaad onrechtvaardig, want kinderen onder de 12 kunnen zich niet eens laten inenten, maar helaas speelt dat geen rol bij de vastlegging van de regel.

Anja Michiel - 24 juli 2021 08:08

Ja daar ben ik ook benieuwd naar. Kids van 7 kunnen nog niet eens gevaccineerd zijn dus verplicht in quarantaine terwijl wij vrijuit mogen???

Carla - 23 juli 2021 22:07

Hoe vaak worden de maatregelen/inreisbeperkingen herzien of opnieuw bepaald? Is dat wekelijks bijvoorbeeld? Wij gaan over twee weken naar Duitsland, en inmiddels dalen de besmettingscijfers in Nederland alweer behoorlijk. Alvast bedankt voor een (eventuele) reactie!

Reageer
Wiebke Pittlik Carla - 27 juli 2021 17:55

Nederland zat vorige week op een 7-daagse incidentie (aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen) van bijna 400. Deze week is dit volgens rivm 215. Als deze daling doorzet kan het zijn dat NL weer gewoon risicogebied wordt in de komende weken. De Duitse regering kijkt daarvoor niet alleen naar besmettingen, maar ook naar andere factoren. Vaak maakt het RKI op vrijdag de lijst met risicogebieden bekend. Deze vrijdag verwacht ik geen aanpassing. Groet, de redactie

Laura Carla - 27 juli 2021 16:28

Graag hoor ik hiervan ook het antwoord mocht iemand dit weten.

Martijn - 23 juli 2021 21:55

Moet je nu als je alleen door Duitsland reist zonder overnachting nu ook een negatieve test laten zien?

Reageer
Hans Martijn - 24 juli 2021 23:57

Ja als je vanuit risicogebied zoals NL Duitsland in reist moet je al negatieve test- of prikbewijs kunnen laten zien. Blijf je langer gelden ook nog die andere zaken.

Ricardo - 23 juli 2021 21:29

En hoe zit het als je bijvoorbeeld voor 3 dagen naar Duitsland gaat, zonder volledige vaccinatie? Ben je dan verplicht twee dagen langer daar te blijven voordat je terug kan, of mag je wel gewoon terug naar huis reizen na 3 dagen?

Reageer
Wiebke Pittlik Ricardo - 23 juli 2021 21:44

Als je in quarantaine moet, mag je je verblijf alleen verlaten voor de testafspraak. Ook mag je geen bezoek ontvangen. Voor zover wij kunnen overzien, mag je dan dus niet eerder vertrekken. Groet, de redactie

Ingrid - 23 juli 2021 21:11

Hallo. Als je in duitsland woont en werkt in Nederland en je Bent gevaccineerd. Moet je je Dan ook nog laten testen?
Groetjes Ingrid

Reageer
Wiebke Pittlik Ingrid - 23 juli 2021 21:45

Nee, gevaccineerden hoeven niet te testen. Groet, de redactie

Petra - 23 juli 2021 17:57

Ik vind het ook vaag. Dus als je volledig gevaccineerd bent of een negatief testbewijs kan laten zien op de dag dat je met vakantie gaat moet je alsnog in quarantaine? Of hoeft het dan niet? En wie gaat dit allemaal controleren?

Reageer
Wiebke Pittlik Petra - 23 juli 2021 18:24

Beste Petra, Als je meer dan twee weken geleden je laatste prik hebt gehad en je levert dat bewijs in via Einreiseanmeldung.de, dan hoef je niet in quarantaine. Als je niet gevaccineerd bent, is een test niet voldoende. Je moet dan een test doen voor inreizen en vervolgens ook nog in quarantaine, minstens 5 dagen. Op deze quarantaine gelden uitzonderingen (verblijf van minder dan 24 uur in Duitsland bijvoorbeeld). Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. de redactie

Arijan - 23 juli 2021 17:34

Is een QR Code met een test of vaccinatie bewijs van de Nederlandse Corona Check app voor internationale reizen voldoende?

Reageer
C - 23 juli 2021 17:17

Moet er voor een terugreis (na 1 week Oostenrijk terug naar Nederland) ook weer een negatieve testuitslag zijn?

Reageer
Bas - 23 juli 2021 17:14

Het ruikt naar vreemde praktijken als je het mij vraagt. Bah bah. In het begin mee gegaan in alles maar ik zie steeds meer mensen die hun wantrouwen uiten. Ministers zijn overigens uitgesloten van plichten op alle fronten die ons worden opgelegd. Geld en macht zorgt dat er nu bijna niemand meer lacht

Reageer
Erik Bas - 24 juli 2021 03:36

Klopt. Dit gaat niet om een virus, maar om het afpakken van onze rechten en vrijheden.

Gerrit hengeveld Bas - 23 juli 2021 23:46

Wat klets jij nou. Wappie

Bob Bas - 23 juli 2021 17:43

Goed bezig!

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger