Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering trekt miljoenen uit voor directe noodhulp na overstromingen

Kort nieuws - 21 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft miljoenen toegezegd voor directe noodhulp na de overstromingen van vorige week. De reddingsdiensten in Noordrijn-Westfalen (NRW) en Rijnland-Palts (RP) verwachten niet dat er nog overlevenden zullen worden gevonden.

De centrale overheid in Berlijn heeft vandaag 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor directe noodhulp aan de door de watersnoodramp getroffen gebieden. Dat heeft minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) woensdag na een kabinetszitting bekend gemaakt. De bedoeling is dat ook de getroffen deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Beieren en Saksen 200 miljoen euro beschikbaar stellen.  

Met deze noodhulp moet de ergste schade aan de infrastructuur en gebouwen in de getroffen regio's worden hersteld. Als er meer geld nodig is, stellen de bondsregering en de deelstaten meer ter beschikking, aldus Scholz. Het geld moet er snel en onbureaucratisch komen, zei de minister. Dat laatste benadrukte ook kanselier Merkel dinsdag bij een bezoek aan het zwaar getroffen Bad Münstereifel (NRW), "zodat het geld snel bij de mensen terecht komt die vaak niets meer hebben behalve de kleren die ze aan hebben".

De eerste noodhulp staat los van de financiële middelen die van de bondsregering nodig zijn voor de wederopbouw die later komt, aldus Scholz. De echte grote kosten worden verwacht als straten, bruggen, huizen en landbouwgrond weer moeten worden hersteld. De kosten daarvoor zullen in de miljarden gaan lopen en de opbouw zal naar verwachting jaren duren, meldt Tagesschau.

De bedoeling is dat de bondsregering en de deelstaten voor de wederopbouw samen een miljardenfonds inrichten, aldus Scholz. De minister van Financiën benadrukte dat de watersnoodramp een gevolg is van klimaatverandering. De lasten daarvan mogen niet op de schouders van individuele slachtoffers terecht komen, zei hij. De deelstaatregering van Rijnland-Palts heeft besloten slachtoffers van de overstromingen zo snel mogelijk tot 3500 euro per huishouden aan noodhulp te geven. Via de 'Aktion Deutschland Hilft', waarvoor mensen uit heel Duitsland geld kunnen storten, is tot nu toe 25 miljoen euro ingezameld. Lees meer bij Tagesschau

De reddingsdiensten verwachten niet dat nu, bijna een week na de ramp, nog overlevenden worden gevonden. Er wordt nog steeds naar vermisten gezocht, onder meer bij het puinruimen op wegen en het leegpompen van kelders, aldus Sabine Lackner van het Technische Hilfswerk THW. Voor zover nu bekend zijn in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts door de overstromingen 170 mensen om het leven gekomen. Dinsdag werden alleen al in de regio Ahrweiler (RP) nog steeds meer dan 150 mensen vermist. Lees meer bij FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger