Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse minister treedt af na omstreden vakantie

Kort nieuws - 11 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister Anne Spiegel (Groenen) van Gezinszaken is maandag afgetreden in reactie op de kritiek van de oppositie over een vakantiereis vlak na de overstromingen in juli vorig jaar. Spiegel was destijds waarnemend deelstaatminister van Milieu in Rijnland-Palts. Die deelstaat werd zwaar getroffen door de overstromingen.

Enkele dagen na de overstromingen vertrok Spiegel met haar gezin voor vier weken naar Frankrijk. De oppositie viel haar daar de afgelopen dagen fel op aan. In een verklaring zondagavond liet ze weten dat de vakantie nodig was omdat ze te veel hooi op haar vork had genomen. Ze vervulde in die tijd tijdelijk twee ministersposten in Rijnland-Palts - naast waarnemend deelstaatminister van Milieu was ze ook deelstaatminister van Gezinszaken - en ze was lijsttrekker voor de deelstaatverkiezingen.

Dat ze zoveel functies op zich had genomen was een fout, verklaarde Spiegel zondag emotioneel, ook omdat haar man nog herstellende was van een hartaanval. Het gezin met vier kinderen besloot daarom op vakantie te gaan. In december werd Spiegel minister in het nieuwe kabinet van Scholz in Berlijn.

Politici van CDU en CSU eisten de afgelopen dagen het aftreden van Spiegel als bondsminister vanwege de vakantie-kwestie. In Noordrijn-Westfalen moest afgelopen donderdag een CDU-deelstaatminister opstappen, na kritiek van onder meer de Groenen en de SPD. Het ging om deelstaatminister Ursula Heinen-Esser die tien dagen na de overstromingen een lang weekend naar Mallorca was om een verjaardag te vieren. Politici van CDU en CSU richten hun pijlen daarna op Spiegel: als Heinen-Esser moet aftreden omdat ze op vakantie ging, waarom kan Spiegel dan blijven zitten, vroegen zij zich hardop af.

Met Spiegels verklaring van zondagavond ging de storm niet liggen, ook al liet kanselier Scholz maandag weten zijn minister te steunen. Maandagmiddag legde ze haar functie neer.  Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online 

(Geactualiseerd om 16.30 uur, minister afgetreden)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger