Duitslandweb logo Duitslandweb

Noodweer in Duitsland: Tientallen doden en vermisten

Kort nieuws - 15 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaten Rijnland-Palts (RP) en Noordrijn-Westfalen (NRW) zijn zeer zwaar getroffen door de hevige regenval van woensdag en donderdag. Er zijn inmiddels meer dan veertig doden en tientallen mensen worden vermist.

In Rijnland-Palts is vooral de regio Ahrweiler zwaar getroffen. Daar gaat de politie uit van zeker 19 doden en worden nog tientallen mensen vermist. Op luchtopnamen is te zien dat de plaats Schuld in die regio wordt overstroomd door modder en puin. De politie in de regio Keulen meldt 20 doden. De regio Euskirchen (NRW) maakt melding van 15 doden. In delen van deze regio was donderdag slechts beperkt internet- en telefoonverkeer mogelijk en was ook het noodnummer 112 niet bereikbaar. Ook in andere plaatsen worden doden gemeld, reddingswerkers die door het water zijn meegesleurd en mensen die in hun ondergelopen kelders zijn omgekomen. 

In beide West-Duitse deelstaten zijn complete steden en wijken onder water gelopen en wegen onbegaanbaar geworden. Sommige plaatsen zijn door de overstromingen van de buitenwereld afgesloten. In Swisttal in het zuiden van Noordrijn-Westfalen zitten mensen al sinds woensdagavond ingesloten en dreigen huizen in te storten. De stroom is er uitgevallen en communicatie met reddingswerkers verloopt moeilijk. De stuwdam Steinbachtalsperre in RP dreigt door te breken. Ruim 4500 mensen in de omgeving moeten worden geëvacueerd.

Ook op andere plaatsen in de overstroomde gebieden zijn duizenden mensen geëvacueerd, onder meer patiënten van twee ziekenhuizen in Leverkusen en Eschweiler (NRW). Veel mensen moesten van hun daken worden gered. Zeker 200.000 mensen in NRW en RP zitten zonder elektriciteit. In Zuid-Duitsland mogen op sommige delen van de Rijn geen schepen meer varen. Het treinverkeer is in meerdere deelstaten sterk ingeperkt, veel treinen vallen uit. Het leger is ingezet bij de reddingswerkzaamheden. Andere deelstaten als Hessen en Beieren en ook de Europese Unie hebben hulp aangeboden aan de getroffen gebieden. Kanselier Angela Merkel (CDU) - op bezoek in de VS - en minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) hebben vandaag contact gehad over de opzet van een hulpprogramma.

Minister-president Armin Laschet (CDU) van Noordrijn-Westfalen heeft vandaag Hagen bezocht, de stad in het Ruhrgebied die bijzonder zwaar is getroffen. De deelstaatregering van Rijnland-Palts is vanmorgen in een speciale zitting bijeen gekomen. Minister-president Malu Dreyer (SPD) zei dat in Rijnland-Palts vaker hevig noodweer heeft plaatsgevonden, maar "zo'n ramp hebben we niet eerder gezien. Het is verschrikkelijk." Merkel liet vanuit de VS weten geschokt te zijn. Ze deelde haar medeleven met de getroffenen en bedankte de reddingswerkers. Ook president Frank-Walter Steinmeier heeft zijn medeleven betuigd. Lees meer op Tagesschau en in het liveblog van Tagesschau en bij Der Spiegel

 

Reacties

Annie Maessen - 16 juli 2021 18:50

Wij leven met jullie mee . Wat een verschikking

Reageer
Sylvia Ong Annie Maessen - 19 juli 2021 10:16

Mijn vriendin is vermist in Erftstadt. Ze was op een capmpingplatz Libiarer See.
Ik kan niemand bereiken. consulaten weten geen noodnummer. wat kan ik nog doen.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger