Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse justitie: geen vervolging na watersnoodramp Ahrtal

Kort nieuws - 18 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Justitie in Duitsland heeft vandaag bekend gemaakt een regionale bestuurder in Ahrweiler niet te vervolgen voor mogelijke nalatigheid bij de overstromingen in juli 2021. Bij die watersnoodramp kwamen in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen ruim 180 mensen om het leven.  

Na de ramp begon het Duitse openbaar ministerie een onderzoek in verband met eventuele nalatigheid van lokale autoriteiten. Zij zouden mensen in het Ahrtal, het dal van de rivier de Ahr in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen, niet of te laat hebben gewaarschuwd. Daardoor konden mensen niet meer op tijd worden geëvacueerd. Veel mensen werden 's nachts verrast door de soms metershoge verwoestende watermassa's, het gevolg van hevige regenval.

Door de overstromingen werd duidelijk dat alarmeringssystemen en noodplannen in de regio niet werkten. Daarin is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Daarnaast onderzocht justitie of een regionale bestuurder in Ahrweiler - die na de ramp is afgetreden - en een lid van zijn crisisstaf meer hadden kunnen doen om de ramp te voorkomen. Zo zou de bestuurder vroege waarschuwingen over het verwachte hoge water niet hebben doorgegeven en de noodtoestand pas hebben uitgeroepen toen er al huizen door de stroom werden meegesleurd.

Toch heeft jusitie na zeer uitgebreid onderzoek besloten beide betrokkenen niet te vervolgen. Het openbaar ministerie is zich bewust van het "onbeschrijfelijke leed" van veel mensen door de watersnoodramp, aldus de hoofdaanklager vanmiddag. Maar er kan niet worden bewezen dat de bestuurder en het lid van de crisisstaf iets strafbaars hebben gedaan. Daarmee is een rechtszaak van de baan. Lees meer bij regionale zender SWR 

Reacties

R.van Hekezen - 18 april 2024 17:32

Goh, en dan verbaasd zijn dat de mensen niet meer gaan stemmen.Dit is een zoveelste bewijs dat de bestuurlijke elite elkaar de hand boven het hoofd houdt in Duitsland. M.i. zijn dit toestanden die je in Zuid- of Oost-Europa zou verwachten, maar niet in een ´democratisch´ land (dat vindt de elite tenminste van zichzelf).......

Reageer
Wiebke Pittlik R.van Hekezen - 19 april 2024 12:53

Populisten delen de samenleving graag op in een vermeende elite vs 'het volk'. Maar dat is een schijntegenstelling. De betrokken bestuurder is vervolgd, het handelen van deze bestuurder is uitgebreid onderzocht, de zaak is geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs is van strafbaar handelen. Bewijs van een elite die elkaar de hand boven het hoofd houdt is dit niet.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger