Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland houdt vandaag nationale sirenetest

Kort nieuws - 14 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland test vandaag alle sirenes. Het is voor de derde keer dat deze nationale Warntag (waarschuwingsdag) wordt georganiseerd. Om 11 uur gaan 38.000 sirenes af, verschijnen waarschuwingen op 6.600 digitale borden in bedrijven en steden, informeren radio en tv over het alarm en worden appjes verstuurd.

In Nederland worden elke eerste maandag van de maand de sirenes getest. In Duitsland werd in 2020 een eerste Warntag georganiseerd. Toen ging er veel mis: veel sirenes deden het niet of gingen 30 minuten te laat af en de waarschuwingsapps werkten niet meer door een overbelaste server.

De watersnoodramp in 2021 maakte nog eens extra duidelijk hoe belangrijk een goed functionerend waarschuwingssysteem is. In het zwaar getroffen Ahrtal werkte destijds bijvoorbeeld het waarschuwingsappsysteem niet. Daarna is veel geld geïnvesteerd in het sirenenetwerk. Na het einde van de Koude Oorlog werden die op veel plaatsen als overbodig beschouwd en niet meer onderhouden.

Ook heeft Duitsland na de overstromingen van 2021 een nieuw cell-broadcasting-systeem ingevoerd. Veel landen werken al met dit systeem, waarbij alle eigenaren van mobiele telefoons die zich tijdens een noodgeval binnen een bepaald gebied bevinden een waarschuwings-sms ontvangen. In Nederland gebeurt dat met de zogeheten NL-Alert.

Een tweede nationale sirenetest in december 2022 verliep beter. Toen werd meer dan 90 procent van de mensen in Duitsland via een van de waarschuwingssystemen bereikt. Op de Warntage worden de systemen getest en is het de bedoeling dat de bevolking er vertrouwd mee raakt.

In Duitsland zijn landelijke waarschuwingen voor rampen vrijwel nooit aan de orde. In verreweg de meeste gevallen worden sirenes en waarschuwingsapps ingeschakeld voor regionale of lokale problemen, zoals overstromingen of bosbranden. Over Katastrophenschutz gaan in Duitsland de deelstaten. De landelijke testdagen vinden plaats op initiatief van het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK).  

Dat alle sirenes vandaag precies om 11 uur afgaan, is onwaarschijnlijk. Ze moeten allemaal lokaal worden geactiveerd, dus in elke stad en regio moet iemand op een knop drukken. De bedoeling is dat dit op termijn wel landelijk kan. Lees meer bij Tagesschau

In Nederland wordt sinds een aantal jaar juist gediscussieerd over het afschaffen van de sirenes, ook wel WAS genoemd (waarschuwings- en alarmeringssysteem). Die zijn duur en ze zouden niet veel toegevoegde waarde meer hebben. Via NL-Alert worden veel meer mensen bereikt en kunnen instructies worden gegeven. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als de sirene afgaat. Lees meer bij de Rijksoverheid en nu.nl

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger