Duitslandweb logo Duitslandweb

Geen piekbelasting door feestdagen in Duitse ziekenhuizen

Kort nieuws - 22 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De gevreesde piek op de intensive care na de feestdagen is uitgebleven, constateert de Duitse vereniging van IC en spoedeisende hulp, die het register voor IC-bedden bijhoudt. Voorzitter Gernot Marx bedankte vrijdagmorgen alle burgers voor het navolgen van de maatregelen tegen het coronavirus. Hij deed dat tijdens een gezamenlijke persconferentie met minister Spahn van Gezondheid, viroloog Christian Drosten van de Berliner Charité en directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (RKI). 

Wieler van het RKI (vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) vulde aan dat er minder gereisd is rond de feestdagen en dat het daardoor goed gelukt is het aantal besmettingen te beperken. De piekbelasting op de IC's van begin januari (bijna 5800 patiënten) is daardoor de afgelopen weken minder geworden. Op dit moment liggen rond 4800 Covid-patiënten op de IC, waarvan rond 2700 aan de beademing.

Grote zorgen heeft Wieler over het hoge aantal sterfgevallen: bijna duizend per dag. In totaal zijn nu al meer dan 50.000 inwoners van Duitsland aan corona overleden. Ook de uitbraken in verzorgingshuizen vormen een groot probleem. Bij het RKI zijn 900 uitbraken bekend.

De besmettingscijfers dalen de laatste dagen in Duitsland, waarschijnlijk als gevolg van de lockdown. Vrijdag meldde het RKI 17.862 nieuwe besmettingen en 859 sterfgevallen. Het aantal besmettingen per zeven dagen per 100.000 inwoners is gedaald naar 115,3. Vrijdag werd ook bekend dat de Braziliaanse mutatie van het virus ook in Duitsland is gevonden.

Wieler denkt dat het nog mogelijk is de verdere verspreiding van de besmettelijke Britse variant te voorkomen. De lockdown is mede daarom verlengd. Viroloog Christian Drosten waarschuwt dat de maatregelen niet te snel mogen worden versoepeld. Hij denkt niet dat het virus zich tegen de zomer zo goed laat terugdringen als vorige zomer, omdat de besmettingscijfers nu op een veel hoger niveau zijn dan destijds.

Minister Spahn gaf aan dat inmiddels 1,5 miljoen Duitsers zijn gevaccineerd. In de verpleeghuizen is de vaccinatiebereidheid ongeveer 80 procent. Door leveringsproblemen van het Pfizer-Biontech-vaccin is de afgelopen week veel minder gevaccineerd dan gepland. Voor een deel kon het tekort aan vaccin worden opgevangen omdat er geen vijf maar zes doses uit een flesje blijken te kunnen worden gehaald. Spahn denkt dat het inenten in februari flink sneller zal gaan, omdat dan ook het AstraZeneca-vaccin beschikbaar komt.

Gevraagd naar de situatie met andere luchtwegvirussen, zoals griep, gaf Wieler aan dat die momenteel nauwelijks voorkomen. Dat komt door de contactbeperkingen, afstands- en hygiëneregels en mondkapjes, die voor deze virussen kennelijk zeer goed werken, aldus Wieler. Dat  Sars-CoV2 zich wel nog steeds kan verspreiden, komt volgens Wieler mede doordat 50 procent van de virus-uitscheiding al plaatsvindt voordat iemand symptomen heeft en doordat het virus zich via aerosolen verspreidt. Lees meer bij RND.de

Reacties

Robert van Otterloo - 22 januari 2021 16:04

Leverproblemen :dan mankeert iemand iets aan zijn/haar lever. Leveringsproblemen dus beter.
Foutje:bedankt.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger