Historici werken aan nieuwe uitgave 'Mein Kampf'
Hitlers boek is vanaf 2015 rechtenvrij

Achtergrond - 4 februari 2010 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het wordt gezien als het beruchtste boek van de 20e eeuw; Hitlers 'Mein Kampf'. Wetenschappers in München zoeken nu uit hoe het boek tot stand kwam en op welke bronnen Hitler zich baseerde. Ze willen, als in 2015 de auteursrechten verlopen, een uitgave uitbrengen die is voorzien van wetenschappelijk commentaar.

Historici werken aan nieuwe uitgave 'Mein Kampf'
© Michael Dawes
Een exemplaar van Hitlers 'Mein kampf' in het Messezentrum in Neurenberg. Van het politieke pamflet zijn talloze versies in omloop.

In 'Mein Kampf', uitgegeven in 1925, ontvouwt Adolf Hitler zijn rassentheorie en Jodenhaat. Ook maakt hij duidelijk dat hij een nieuwe oorlog wil en stelt hij dat het Duitse Rijk naar het oosten moet worden uitgebreid.

Na de oorlog kreeg Beieren de auteursrechten van het boek, omdat de uitgever in die deelstaat was gevestigd. Het ministerie van Financiën van Beieren probeert sindsdien wereldwijd iedere herdruk te voorkomen. Het wil niet dat geld wordt verdiend aan het gevaarlijke gedachtegoed van Hitler.

Neonazi's

In 2015 lopen de auteursrechten af. Het Münchner Institut für Zeitgeschichte, gespecialiseerd in onderzoek naar het nazisme, wil dan met een versie komen waarin Hitlers beweringen worden voorzien van wetenschappelijk commentaar.

Zo’n uitgave zou neonazi’s en rechtsradicalen de wind uit de zeilen kunnen nemen, zei directeur Horst Möller in een uitzending van de Bayerische Rundfunk woensdag. Hij loopt op eieren, want het ministerie laat volgens de omroep weten dat het geen toezeggingen heeft gedaan aan het instituut en dat het ook niet van plan is het restrictieve beleid te wijzigen.

Theodor Heuss

Veel historici zullen verheugd zijn over de nieuwe uitgave. In de afgelopen decennia gingen regelmatig stemmen op voor een nieuwe uitgave met wetenschappelijke voetnoten. Volgens het online-naslagwerk Historisches Lexicon Bayerns drong bondspresident Theodor Heuss in de jaren vijftig al aan op zo'n becommentarieerde versie.

Overigens is het boek in Duitsland niet verboden. Oude exemplaren kunnen worden verkocht en uitgeleend.  Alleen opnieuw uitgeven is tot 2015 niet toegestaan.  

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger