Duitslandweb logo Duitslandweb

Deelstaatminister in opspraak door wapen

Kort nieuws - 16 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaatminister van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, Lorenz Caffier (CDU), heeft in 2018 een wapen gekocht bij wapenhandelaar Frank T. die later opdook in het onderzoek naar het rechtsextremistische Nordkreuz-netwerk. Die link brengt hem nu in problemen, vooral omdat hij er over zweeg. 

Caffiers ministerie heeft maandag een uitgebreide verklaring gepubliceerd over de wapenkoop. Caffier is jager en mag daarom legaal wapens kopen. Ook de verkoper heeft een licentie. Caffier zegt niet te hebben geweten dat de handelaar rechtsextremistische ideëen of connecties had. Hij zegt spijt te hebben dat hij de koop niet heeft gemeld toen duidelijk werd dat T. contact had met leden van het Nordkreuz-netwerk. 

Het Nordkreuz-netwerk bestond uit preppers, mensen die zich onder meer met voedselvoorraden en wapendepots voorbereiden op een zware crisis of het ineenstorten van overheidsstructuren, de zogenoemde 'Dag X'. Bij leden werden 'dodenlijsten' gevonden, met gegevens van prominenten en politici die uit de weg geruimd zouden moeten worden. Leden van de Nordkeuz-chatgroep bleken afkomstig uit politie- en legerkringen. Ook een lid van de speciale politie-eenheid SEK in Mecklenburg-Voorpommeren maakte deel uit van het netwerk.

Caffier wilde lang niet reageren op vragen van journalisten over de aanschaf van het wapen. Vrijdag gaf hij in een interview met Der Spiegel dan toch toe dat hij het wapen bij de latere verdachte heeft gekocht en dat het bedrijf van T. ook schiettrainingen en evenementen verzorgde voor de deelstaatpolitie. Dit weekend droeg deelstaatpremier Manuela Schwesig hem op volledige openheid van zaken te geven. Lees het persbericht en lees meer in Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger