Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland (9-11): Advies vaccinatie en quarantaineregels

Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Werknemers in de zorg en mensen uit risicogroepen moeten als eerste worden ingeënt tegen Covid19. Dat adviseert een wetenschappelijke commissie die voor de Duitse regering een strategie voor het vaccineren tegen SARS-CoV-2 ontwikkelt.

Een vaccin tegen SARS-CoV-2 wordt op z'n vroegst in het voorjaar van 2021 verwacht. Duidelijk is nu al dat er niet direct genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. De Duitse vaccinatiecommissie heeft samen met de ethiekraad en de nationale academie van wetenschappen Leopoldina uitgewerkt hoe het vaccin moet worden verdeeld. Zorgpersoneel en risicogroepen moeten voorrang krijgen, adviseert de commissie.

Kanselier Merkel zei vorige week al tijdens een persconferentie dat 30 tot 40 procent van de Duitsers binnen de risicogroepen valt. Ook minister Jens Spahn van Gezondheid wees er dit weekeinde in een interview op dat 40 procent van de Duitsers een verhoogd risico heeft op een ernstig verloop van Covid-19. De Duitse bevolking is zeer vergrijsd en ook welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten komen in Duitsland relatief veel voor.

De regering heeft altijd als uitgangspunt gehad dat vaccinatie vrijwillig zal zijn. Lees meer bij Redaktionsnetzwerk Deutschland

Quarantaine-regels aangepast

Sinds zondag 8 november gelden in Duitsland nieuwe quarantaineregels. Wie uit risicogebied (dus ook uit Nederland) Duitsland inreist, moet zich digitaal aanmelden via www.einreiseanmeldung.de. Deze aanmelding wordt gebruikt om de gezondheidsdienst in de plaats van bestemming te informeren. Direct aanmelden bij de gezondheidsdienst kan ook.

Bij aankomst moet de reiziger 10 dagen in quarantaine. De quarantaine kan pas na vijf dagen met een negatieve testuitslag worden beëindigd. Uitzonderingen op de quarantaineregel zijn er onder meer voor goederenverkeer, zorgpersoneel, mensen die op doorreis zijn of bezoekers die korter dan 24 uur blijven. Ook het bezoek aan naaste familie of de levenspartner is uitgezonderd van de quarantaineplicht. Lees meer bij Tagesschau en lees ook onze Veelgestelde vragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger