Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse huisartsen vrezen verspilling van coronavaccin

Kort nieuws - 5 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met het najaar in zicht en weer een toenemend aantal coronabesmettingen, adviseert de Duitse vaccinatiecommissie StiKo 60-plussers en risicogroepen in Duitsland een boostervaccinatie te halen. Huisartsen vrezen organisatorische problemen zolang het vaccin per zes doses verpakt is. 

In totaal komen 25 miljoen mensen in Duitsland in aanmerking voor een prik. Het nieuwe vaccin van Biontech/Pfizer is aangepast voor de XBB 1.5-variant van het virus, die volgens onderzoekers het immuunsysteem van gevaccineerden en van covid herstelde mensen weet te omzeilen. 

De vaccinaties zullen in de komende weken plaatsvinden in de huisartspraktijken. Omdat het vaccin geleverd wordt in flesjes met zes doses, vrezen huisartsen dat er mogelijk veel van het middel verloren zal gaan. Als het flesje eenmaal open is, moet het vaccin binnen twaalf uur worden gebruikt voor zes volwassenen of tien kinderen, anders verliest het middel zijn effectiviteit. De Duitse vereniging van huisartsen vindt het daarom jammer dat het aangepaste vaccin niet per enkele dosis beschikbaar is, schrijft Der Spiegel. Vorig jaar vielen de vaccinaties samen met een piek in de covid-infecties. Dat gaf volgens de huisartsen organisatorische belemmeringen en leidde ertoe dat veel overgebleven vaccin in de prullenbak belandde. 

Het Duitse farmaceutische bedrijf Biontech heeft desgevraagd aan Der Spiegel laten weten dat het werkt aan flesjes met één dosis. Wanneer deze in Duitsland beschikbaar kunnen zijn, is niet bekend. Biontech wijst er ook op dat de praktijken zelf niets hoeven te betalen voor het vaccin, aangezien de kosten door de overheid worden gedekt. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

In Nederland begint in oktober ook een nieuwe vaccinatieronde voor risicogroepen. Meer informatie bij het RIVM

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger