Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Dr. Joseph M. - 28 juli 2021 21:12

Jullie zijn allemaal ENORM dom on deze strategie van een klein clubje wereldelite te onderschrijven. 1). 2001...security (de zeldgeochestreerde aanslag van de Bush maffia) 2).2007...de door Goldman Sachs Mafia georchestreerde financiele crisi en jawel 3). 2019 Covid Nu bent u zelf het gevaar ofwel uw Gezondheid...de WHO Mafia met Big Pharma en Big Tech. Het plaatje is rond. SECURITY ....FINANCE....HEALTH! Straks netjes in een chip op uw pas, of liever onder uw huid met een nanoprint of tattoo.

Reageer
Senna - 28 juli 2021 16:31

Hallo,

Wij willen naar Duitsland gaan over 2 weken . Ik heb alleen een geel boekje. Is dit genoeg ?
Mijn dochter van 13 en 10 zijn niet gevaccineerd. Moeten we dan toch in quarantaine

Reageer
Marloes Wiltjer - 25 juli 2021 16:16

Moet de vaccinatie minstens twee weken geleden zijn bij binnenkomst in Duitsland of langer dan twee weken geleden? Mijn vaccinatie dateert van precies 14 dagen voor mijn vakantie... In het reisadvies van de Rijksoverheid staat minimaal 14 dagen, maar ik lees op andere plekken ook wel langer dan 14 dagen.

Reageer
Angelique Haemers - 25 juli 2021 14:58

Ik ga voor 3 dagen naar Duitsland, heb ik dan genoeg aan mijn gele boekje? Moet ik ook nog het papieren vaccinatie bewijs meenemen?

Reageer
Evelien Mionskowska - 23 juli 2021 14:04

Ja en word nog steeds gevraagd om een officieel engelstalig corona bewijs. Hoe kom ik hier aan???

Reageer
JW Evelien Mionskowska - 26 juli 2021 10:12

Via https://coronacheck.nl/nl/print/ kun je een vaccinatiebewijs als PDF downloaden. Het zijn 2 A4-tjes: 1 voor Nederland, en 1 voor internationaal. Die laatste heeft Engelse ondertiteling, en zou dus moeten voldoen aan de Duitse eisen.

Mario - 25 juni 2021 12:09

Bij aanmelding op https://www.einreiseanmeldung.de/#/ heb ik mijn RIVM vaccinatieoverzicht (Engelstalig) geupload. Een dag later via de mail bericht dat het document was geaccepteerd en ik niet in quarantaine hoef. Goed om te weten en op deze manier vooraf zekerheid.

Reageer
Els Mario - 25 juni 2021 18:29

Je moet je nog wel aanmelden. Foto maken van je vaccinaties in gele boekje. Einreiseanmeldung.de
Let op: dit kan pas op zijn vroegst 3 dagen voor aankomst in DE

Louis - 25 juni 2021 09:10

Ik ben volledig gevaccineerd, sinds 21 mei, de vaccinatie gegevens staan in het gele boekje. Vanochtend ook de QR vaccinatie code gedownload en geprint, die blijkt alleen voor Nederland van toepassing te zijn en pas over 6 dagen is de internationale code beschikbaar. We vliegen (RyanAir) dinsdag 29 juni van Alicante naar Weeze (Duitsland) moet we nog een test hebben ?

Reageer
Els Louis - 25 juni 2021 18:35

Helaas. Wij hebben ons uitje naar Duitsland 4 dagen moeten uitstellen, omdat je 14 dagen na 2e vaccinatie binnen mag. Behalve Jansenvaccin is 14 na enting.
Ga je eerder? Dan testen.

Jessy - 19 juni 2021 10:38

Op sommige websites zie ik staan dat je minstens 2 weken van tevoren volledig gevaccineerd moet zijn om je vrij te stellen van een negatieve test. Is dit nog steeds het geval of mag je, ondanks dat het minder is dan 2 weken geleden dat je volledig gevaccineerd bent, alsnog zonder test naar Duitsland?

Reageer
Jet Jessy - 21 juni 2021 23:40

Ik ben net terug uit Duitsland. Het Gele Boekje wordt geaccepteerd, maar je moet wel durchgeimpft zijn. En inderdaad: de laatste prik (of de Janssenprik) moet minstens 2 weken oud zijn. Daar wordt bij alle hotels ook scherp op gelet.

Jacqueline - 15 juni 2021 13:55

Hallo een vraag, 1 juli rijden we door Duitsland, naar Oostenrijk.
Heb 1 prik gehad, moet ik me laten testen?
Moeten wij in de auto een mondkapjes op?

Reageer
Jan H Jacqueline - 23 juni 2021 19:53

Nee en nee. Je mag op doorreis zonder te testen, je mag stoppen bij de tankstations en in Oostenrijk is 1 prik geldig mits deze langer dan 22 dagen terug is gezet. Oostenrijk accepteert het gele boekje.

Ben Jacqueline - 17 juni 2021 16:36

Ja je moet je laten testen, En je moet je in Oostenrijk via de site aanmelden. 1 familie geen mondkapje in de auto.

E. Renkema - 11 juni 2021 17:46

Ik vertrek voor 2 weken naar Duitsland. Op het document, registratiekaart corona vaccinatie, wat ik van de GGD GHOR heb gekregen na mijn tweede vaccinatie staat zowel in het Nederlands als Engels beschreven waarom ik dit document heb. Is dit document voldoende voor de Duitse autoriteiten? Ik heb geen geel boekje en ook de QR code kan ik nog nergens vinden.

Reageer
Ben Boomsma E. Renkema - 17 juni 2021 16:37

Bewijs voorzien van meerdere talen is geldig.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland wordt weer hoogrisicogebied. Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger