Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Mieke Brun - 9 februari 2022 13:32

Ben je, als je je vandaag laat vaccineren, na een week volledig gevaccineerd voor duitsland? Het vaccin is immer voor 3 maanden werkzaam.

Reageer
Indi - 6 december 2021 16:29

Hallo,
Ik ga binnenkort met iemand naar Duitsland .
Diegene is 1x gevaccineerd met Janssen is dit voldoende om naar Duitsland te gaan?

Reageer
P Tamboer - 30 november 2021 18:48

Ik wil naar de kerst markt in Duitsland, wat en waar moet ik rekening mee houden

Reageer
Wiebke Pittlik P Tamboer - 1 december 2021 10:23

Dat verschilt per deelstaat, per regio en per markt. U moet in principe in quarantaine, maar als u gevaccineerd bent of genezen vervalt de quarantaine zodra u uw bewijs heeft ingeleverd via Einreiseanmeldung.de. Vrijwel overal zijn medische mondkapjes verplicht, vaak ook FFP2, en sommige kerstmarkten hebben 2G of 2G+, dus naast vaccinatie ook nog een test nodig. Groet, de redactie

Jurrien Van den Berg - 8 september 2021 21:35

ik ben twee maal geprikt.
Ik heb alles in mijn QR code app gezet als bewijs.
Heb ik nog steeds een geel boekje nodig als ik naar duitsland wil?

Reageer
Wiebke Pittlik Jurrien Van den Berg - 1 december 2021 10:18

In de app staat ook de datum etc van de vaccinatie, dit is voldoende. Ook de QR-code kan in. Duitsland worden gescand. Het gele boekje is dus niet nodig.

Aangepast op 2021-12-01 10:24:13

Roy - 19 augustus 2021 23:31

Ik snap dat sommige landen iets willen maar er is soms helemaal niets van te maken. Ook grondpersoneel dat niet de details kent. Reis je als Nederlander via een Duitse luchthaven naar Spanje en ook terug (wat andere regels zijn) moet je een Spaans formulier invullen en Duits voor terug. Die laatste eigenlijk niet want je verblijft niet in Duitsland maar dat snapt het grondpersoneel niet. Europees Digitaal Coronacertificaat maakt het tot een lachertje.

Reageer
Schabbink.H. Roy - 30 augustus 2021 17:04

Het is een Europese handel in vaccinatiebewijzen afgelopen weekend werd mij in Duitsland mijn coronacheck op m'n mobiel niet erkend en het bewijs van inenting konden ze niet lezen.maar ze lieten er mij wel in want ook in Duitsland zeggen ze dat het in Europa een ongeregeld is.kunnen ze niet een standaard formulier maken voor heel Europa.als de vuilnisbak aan de straat gezet moet worden staat er in het arabisch en Turks op maar een eenvoudig gezondheidsbewijs weten ze niet hoe het moet.

Lars - 3 augustus 2021 17:34

Ik heb op 31 juli mijn tweede prik gekregen, en reis de 13e naar Duitsland. Kan ik dan de 14e uit quarantaine, op basis van het feit dat ik dan twee weken geleden gevaccineerd ben?

Reageer
Sofie - 31 juli 2021 22:02

Geldt de aanmeldplicht voor Duitsland ook als je na 12 dagen vakantie in Oostenrijk terug komt? En kun je gewoon overnachten in Duitsland bij terugkeer uit Oostenrijk?

Reageer
Mariëtte - 30 juli 2021 17:46

Mijn dochter heeft in oktober Covid gehad. Zij is 4 weken geleden 1x gevaccineerd met Moderna. Geldt dat in Duitsland als een volledige vaccinatie?

Reageer
Diana - 30 juli 2021 14:05

Hallo,
Weet iemand waar dar pdf bestand van het aanreisformulier heen” gaat ?
Op de iPad kan ik hem niet vinden, en ook via de mail nog niks ontvangen.

Reageer
Angelique Hartenhof - 29 juli 2021 13:43

We vertrekken over 3 dagen naar duitsland. We hebben de geldige QR-codes. Dan is het noodzakelijk om te registreren en ook nog papieren bewijs van RIVM af te halen en die up te loaden?
We krijgen steeds een foutmelding op de pincode.... iemand tips??

Reageer
Afie Angelique Hartenhof - 30 juli 2021 07:53

Je kan hier https://coronacheck.nl/nl/print/ een papieren bewijs printen. Inloggen met je DigiD en de rest wijst zich vanzelf.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger