Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel feliciteert Biden en Harris en verheugt zich op samenwerking

Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft Joe Biden en Kamala Harris vanmorgen in Berlijn gefelicteerd met hun verkiezingsoverwinning in de Verenigde Staten. "Ik verheug me op de samenwerking met hen." President Trump noemde ze niet.  

De president-elect Biden kent Duitsland en Europa goed, aldus Merkel. Ze sprak over "goede ontmoetingen en gesprekken" die ze met hem heeft gehad. Kamala Harris, die toekomstige vice-president van de VS, noemde Merkel "als eerste vrouw in dit ambt en als kind van twee immigranten voor veel mensen een inspiratie en voorbeeld van de mogelijkheden van Amerika. Ik verheug me erop haar te leren kennen."

Merkel benadrukte zondag in een tweet waarin ze Biden feliciteerde al het belang van de transatlantische samenwerking. Dat herhaalde ze vanmorgen en voegde daar de Duits-Amerikaanse vriendschap aan toe. De VS en Europa delen gemeenschappelijke waarden, zoals democratie en rechtsstaat, aldus Merkel. "De VS en Duitsland als onderdeel van de EU moeten samenwerken om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken." Dat zijn wat haar betreft de corona-pandemie, de opwarming van de aarde, de strijd tegen terrorisme en inzet voor vrije handel.

De Verenigde Staten verwachten terecht dat Duitsland en de EU meer gaan doen om "voor onze eigen veiligheid te zorgen en voor onze eigen overtuigingen in de wereld op te komen", aldus Merkel. "Wij Europeanen zijn deze weg ook al lang ingeslagen." Lees meer bij Der Spiegel

Ook andere Duitse politici hebben verheugd gereageerd op de winst van Biden. President Steinmeier ziet de verkiezing van Biden als grote kans, schreef hij zondag in een gastbijdrage in de Frankfurter Allgemeine Zeitung: een kans voor de toekomst van de democratie, voor een eerlijkere wereld en voor een sterker Europa. In plaats van een Amerika waar het, zoals de laatste jaren, ging om "het rücksichtslos doorvoeren van eigen belangen" komt nu een Amerika "dat de betekenis van allianties en bondgenoten kent", aldus de president. Net als Merkel benadrukt hij dat Duitsland en Europa meer moeten investeren in de eigen veiligheid.

Minister van Buitenlandse Zaken Maas zei opgelucht te zijn dat de uitslag er nu eindelijk is en dat de toekomstige president de VS weer wil verenigen en oog heeft voor de grote problemen in de wereld. Maas hoopt op meer samenwerking en minder concurrentie tussen Duitsland en de VS, zei hij in een interview met nieuwsprogramma tagesthemen. Lees meer bij Tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger