Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU kiest nieuwe voorzitter in januari

Kort nieuws - 2 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het CDU-partijcongres waarop een nieuwe voorzitter moet worden gekozen, moest door de coronacrisis al twee keer worden uitgesteld. Tot ongenoegen van kandidaat-voorzitter Friedrich Merz. Nu zijn hij en zijn twee concurrenten, Armin Laschet en Norbert Röttgen, het eens geworden: midden januari kiest de CDU alsnog een nieuwe voorzitter. 

De hoop is dat de CDU-afgevaardigden in januari bij elkaar kunnen komen om een partijleider te kiezen - centraal, of decentraal op regionale bijeenkomsten. Als dat dan nog niet mogelijk blijkt, wordt het een online partijcongres met een digitale voorzittersverkiezing, liet CDU-secretaris-generaal Paul Ziemiak zaterdag weten. De vraag is nog of dat juridisch kan, want de strenge Duitse partijwet staat een online verkiezing eigenlijk niet toe.

Er waren verschillende vetrouwelijke gesprekken tussen de kandidaat-voorzitters en de huidige partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer nodig om tot dit compromis te komen, melden Duitse media. Merz was het er niet mee eens toen vorige week bekend werd dat het partijcongres van december niet zou doorgaan. Hij ligt in de peilingen voor op Laschet en Röttgen en volgens hem willen "delen van het partij-establishment" voorkomen dat hij voorzitter wordt, zei hij vorige week in het ARD-Morgenmagazin.

Van het CDU-partijcongres hangt veel af. Sinds Merkel in 2018 bekendmaakte dat ze niet meer aantreedt bij de Bondsdagverkiezingen van 2021, is de vraag wie namens de christendemocraten lijsttrekker moet worden. Normaal gesproken is dat de CDU-partijvoorzitter. Dat is nu Kramp-Karrenbauer, maar die liet in februari weten dat ze het voorzitterschap wil neerleggen. 

Merz (64), voormalig CDU-fractievoorzitter, geldt als tegenpool van Merkel. Hij is populair bij de grote groep conservatieve CDU’ers die vinden dat de partij te veel naar links is opgeschoven. Laschet (59) is minister-president van Noordrijn-Westfalen en behoort tot de liberale CDU-vleugel. Hij heeft zich altijd achter Merkels koers geschaard. Norbert Röttgen (55) is voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag en was van 2009 tot en met 2012 minister van Milieu in kabinet Merkel-II.

Mogelijk is ook dat niet de nieuwe CDU-voorzitter de lijsttrekker wordt, maar de leider van de CSU, de Beierse zusterpartij  van de CDU. Dat is Markus Söder, minister-president van Beieren. Lees meer bij Der Spiegel en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

De veiligheidsdienst Verfassungsschutz neemt de AfD in het vizier. Ze ziet de partij als gevaar voor de democratie.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger