Duitslandweb logo Duitslandweb

Laschet en Merz maken kandidatuur voor CDU-voorzitterschap bekend

Kort nieuws - 25 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Armin Laschet en Friedrich Merz hebben vandaag bekend gemaakt dat zij CDU-voorzitter en lijsttrekker bij de volgende Bondsdagverkiezingen willen worden. Eerder had Norbert Röttgen dat al gedaan.

Dat de drie CDU'ers zich kandidaat hebben gesteld, betekent dat er op het ingelaste partijcongres op 25 april gestemd moet worden. Eerder hoopten velen in de CDU dat het daartoe niet zou komen en dat de verschillende kandidaten het onderling eens zouden worden over de opvolgingskwetie. Die kwestie ontstond toen de huidige voorzitter, Annegret Kramp-Karrenbauer, begin deze maand bekend maakte dat zij de handdoek in de ring gooit.

Laschet (59) is minister-president van Noordrijn-Westfalen. Hij maakte zijn kandidatuur bekend met Jens Spahn (39) aan zijn zijde. Die moet vice-voorzitter worden als Laschet wordt gekozen. Spahn zelf werd ook als mogelijke nieuwe voorzitter gezien, maar hij ziet er ten gunste van Laschet vanaf. Laschet behoort tot de liberale CDU-vleugel en heeft zich altijd achter Merkels koers geschaard. Spahn is juist conservatief en een criticus van Merkels beleid. Zij vertegenwoordigen dus samen twee verschillende geluiden binnen de partij.

Friedrich Merz (64) presenteerde zich vanmorgen als 'kandidaat van de vernieuwing'. Hij geldt als tegenpool van Merkel en is populair bij de grote groep conservatieve CDU’ers die vinden dat de partij te veel naar links is opgeschoven. Merz' economische competenties staan buiten kijf, maar hij is de afgelopen 10 jaar niet politiek actief geweest. Hij werkte in de financiële sector, onder meer bij vermogensbeheerder Blackrock Duitsland. In 2018 deed hij ook mee aan de CDU-voorzittersverkiezing. Toen verloor hij van Kramp-Karrenbauer.

Vorige week maakt Norbert Röttgen al bekend dat hij voorzitter en kanselierskandidaat wil worden. Hij is voorzitter van de buitenlandcommissie in de Bondsdag en was van 2009 tot en met 2012 minister van Milieu in kabinet Merkel-II. 

Allevier de kandidaten komen uit Noordrijn-Westfalen. Overigens beslist de CDU wel zelf over wie de nieuwe voorzitter wordt, maar over de vraag wie de lijsttrekker bij de volgende verkiezingen wordt, beslist de CSU ook mee. Dat is de Beierse zusterpartij van de CDU. Zij vormen bij Bonsdagverkiezingen een lijstverbinding en bepalen samen wie de kanselierskandidaat moet worden. Lees meer over de kandidatuur van Laschet en van Merz bij tagesschau.de

Lees ook op Duitslandweb:
Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

'Duitse veiligheidsdienst merkt AfD als verdacht aan'

De veiligheidsdienst Verfassungsschutz neemt de AfD in het vizier. Ze ziet de partij als gevaar voor de democratie.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger