Duitslandweb logo Duitslandweb

Gorleben valt af als opslagplaats voor Duits kernafval

Kort nieuws - 28 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Lang gold de zoutmijn in Gorleben als meest waarschijnlijke toekomstige permanente opslag voor radioactief afval van de Duitse kerncentrales. Maar nu de Bundesgesellschaft für Endlagerung maandagmorgen haar tussenbericht heeft gepresenteerd, blijkt Gorleben afgevallen als optie.

Duitsland heeft in 2011 besloten met kernenergie te stoppen. Maar het afval van enkele decennia kernenergie blijft nog honderdduizenden jaren een gevaar voor mens en natuur. De Duitse overheid zoekt al jaren naar een plek waar een ondergrondse permanente opslagplaats kan worden gebouwd, eerst met een commissie en sinds 2017 met de Bundesgesellschaft für Endlagerung.

Maandag presenteerde dit staatsbedrijf een kaart van Duitsland met daarop alle plekken die geologisch gezien in aanmerking komen. De opslag moet minstens 300 meter diep zijn, bestand zijn tegen ijstijden, overstromingen en veranderingen in de bodem. Op enkele van de geologische criteria is Gorleben in Nedersaksen afgevallen.

Op de kaart staan negentig plekken die geologisch gezien in aanmerking komen. Nu moeten de andere criteria nog worden onderzocht, zoals de aanwezigheid van bevolking, beschermde natuur of erfgoed. De politieke strijd - geen deelstaat wil de opslag op eigen grondgebied - barstte al direct na de presentatie los. De Beierse minister-president Söder gaf in een persconferentie aan niet tevreden te zijn met het tussenbericht, noch met het proces en gaf een reeks argumenten waarom Beieren geen logische plek is voor de opslag.

In 2031 wil Duitsland een standplaats hebben gevonden, zodat vanaf 2050 afval kan worden opgeborgen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger