Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rechtsextremisme in Oost-Duitsland wordt erger'

Kort nieuws - 15 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Ostbeauftragte, de regeringsadviseur voor Oost-Duitsland, waarschuwt voor toenemend extremisme in de Oost-Duitse deelstaten. 

"Je moet helaas zeggen dat het rechts-extremisme in de nieuwe deelstaten in verhouding tot de gehele bevolking meer aanhangers vindt dan in de oude deelstaten", zei Ostbeauftragte Marco Wanderwitz (CDU) tegen persbureau dpa voorafgaand aan de presentatie van het jaarlijkse rapport over de stand van de Duitse eenheid. Die vindt woensdag plaats. Rechts-extremisme bedreigt de democratie op een agressieve manier, aldus Wanderwitz.  

Oost-Duitsers hebben een andere visie op de democratie en op politieke instituties dan West-Duitsers en rechts-extremistische ideeën zijn in het Oosten wijder verspreid, aldus Wanderwitz. "Dat is een zeer grote uitdaging, omdat hier 30 jaar na de eenwording nieuwe en oude deelstaten flink uit elkaar liggen. Het wordt eerder erger dan beter. Dat is een groot probleem." 

Wanderwitz pleit voor meer dialoog met de bevolking in Oost-Duitsland en gaat daarom gesprekken organiseren, met 80 tot 100 mensen per keer, fysiek, niet digitaal. Er is te weinig aandacht geweest voor de zorgen van mensen daar en voor wat in Duitsland politische Bildung heet, aldus de Ostbeauftagte.

Economisch worden de verschillen tussen Oost- en West-Duitsland duidelijk kleiner, blijkt volgens Wanderwitz uit het Jahresbericht zum Stand der deutschen Einheit. Maar de verschillen zullen blijven, omdat het oosten dunner bevolkt is en er minder grote steden zijn. "We verwachten dat het thema stad-platteland en het thema boomende en structuurzwakker regio's toenmemend domionant wordt." Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger