Duitslandweb logo Duitslandweb

Demonstratie Berlijn eindigt grimmig

Kort nieuws - 30 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De demonstraties tegen de Duitse corona-maatregelen zaterdag in Berlijn zijn in de avond uitgemond in een bestorming van de Rijksdag door demonstranten met extreemrechtse vlaggen.

De politie en het stadsbestuur van Berlijn hadden de demonstratie willen verbieden, maar haalden ook in hoger beroep bakzeil bij de rechter. De politie vreesde dat afstandsregels en mondkapjesplicht niet zouden worden nagevolgd. Die vrees werd bewaarheid en de politie heeft de demonstratie in de middag ontbonden.

Volgens de politie waren ongeveer 38.000 demonstranten op de been. Volgens correspondent Sterre Lindhout van de Volkskrant betrof het een rijkgeschakeerd gezelschap. Behalve de organisatoren, de Initiative Querdenken 711, hadden verschillende extreemrechtse groepen tot het protest opgeroepen en deze groepen waren ook zichtbaar aanwezig.

's Avonds wist een groep door de afzetting bij de Rijksdag te breken, waardoor demonstranten met de door extreemrechts gebruikte Reichsflaggen de trappen van de Rijksdag bestormden. Op deze beelden is zondag met ontzetting gereageerd. President Steinmeier sprak van een 'onverdraaglijke aanval op het het hart van onze democratie'. De organisatoren, Initiative Querdenken 711, hebben zich van de bestorming gedistantieerd. Lees meer bij de Volkskrant en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

De oorlog in Oekraïne werkt door in de gemeenschap van Berlijners met Russische wortels. Een bezoek aan Lichtenberg.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger