Duitslandweb logo Duitslandweb

Demonstratie Berlijn eindigt grimmig

Kort nieuws - 30 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De demonstraties tegen de Duitse corona-maatregelen zaterdag in Berlijn zijn in de avond uitgemond in een bestorming van de Rijksdag door demonstranten met extreemrechtse vlaggen.

De politie en het stadsbestuur van Berlijn hadden de demonstratie willen verbieden, maar haalden ook in hoger beroep bakzeil bij de rechter. De politie vreesde dat afstandsregels en mondkapjesplicht niet zouden worden nagevolgd. Die vrees werd bewaarheid en de politie heeft de demonstratie in de middag ontbonden.

Volgens de politie waren ongeveer 38.000 demonstranten op de been. Volgens correspondent Sterre Lindhout van de Volkskrant betrof het een rijkgeschakeerd gezelschap. Behalve de organisatoren, de Initiative Querdenken 711, hadden verschillende extreemrechtse groepen tot het protest opgeroepen en deze groepen waren ook zichtbaar aanwezig.

's Avonds wist een groep door de afzetting bij de Rijksdag te breken, waardoor demonstranten met de door extreemrechts gebruikte Reichsflaggen de trappen van de Rijksdag bestormden. Op deze beelden is zondag met ontzetting gereageerd. President Steinmeier sprak van een 'onverdraaglijke aanval op het het hart van onze democratie'. De organisatoren, Initiative Querdenken 711, hebben zich van de bestorming gedistantieerd. Lees meer bij de Volkskrant en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger