Duitslandweb logo Duitslandweb

Russische oppositieleider Navalny in ziekenhuis Berlijn

Kort nieuws - 24 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zaterdag in het Charité-ziekenhuis in Berlijn aangekomen. Daar is Navalny heengebracht vanuit een ziekenhuis in Omsk, waar hij sinds afgelopen donderdag in coma lag. De artsen in het Berlijnse ziekenhuis lieten maandagmiddag weten dat ze aanwijzingen voor vergiftiging hebben gevonden. Volgens de artsen is Navalny niet in levensgevaar.

"Het moet dringend worden opgehelderd hoe het tot deze situatie kon komen. Daar staan we op", liet Merkel weten na een overleg met de Franse president Macron donderdag in Frankrijk.

Ze bood Navalny en zijn team hulp aan. In Omsk stond een Duits vliegtuig klaar dat Navalny naar het Berliner Charité-ziekenhuis moet brengen, maar volgens het Russische ziekenhuis was hij nog niet stabiel genoeg om te vliegen. De artsen gaven aanvankelijk geen toestemming om hem naar Duitsland te laten vliegen. Navalny's vrouw en arts geloofden het ziekenhuis niet en dachten dat het tijd wil rekken zodat het gif in het lichaam van de oppositieleider niet meer te traceren is. Uiteindelijk gaven de Russische artsen toch toestemming om Navalny naar Duitsland te laten brengen.

Navalny werd afgelopen donderdag onwel op een vlucht van Siberië naar Moskou en werd na een tussenlanding in het ziekenhuis in Omsk opgenomen. Hij is de leider van de liberale oppositie in Rusland en heeft veel vijanden in het Kremlin. Er zijn meerdere aanslagen op hem gepleegd. Zelf zei hij vorig jaar dat hij vermoedde dat hij werd vergiftigd toen hij vastzat in een Russische gevangenis. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger