Rechtsextremisme bij politie: roep om consequenties wordt luider
Kort nieuws - 15 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDoor het politieschandaal in Hessen wordt de roep om een harder en consequenter optreden tegen rechts-extremisme binnen de politie steeds luider. Inmiddels blijken nog meer politici te zijn bedreigd en nemen de verwijten aan het adres van de politie toe.
Met het aftreden van Udo Münch, hoofdcommissaris van de politie in Hessen, zijn de problemen niet opgelost, luidt het verwijt. Münch stapte dinsdag op toen bekend werd dat extreemrechtse bedreigingen worden gelinkt aan de politie in de deelstaat. Het gaat om dreigbrieven aan comedienne Idil Baydar, Linke-politica Janina Wissler en advocate Seda Basay-Yildiz, die zijn verstuurd nadat hun persoonlijke gegevens werden opgevraagd op politiecomputers in Frankfurt en Wiesbaden. In de brieven zouden zaken staan die er op duiden dat er politie-informatie is gebruikt.
De brieven zijn ondertekend met 'NSU 2.0'. Dat is een verwijzing naar de neonazi-terreurgroep NSU, die tussen 2000 en 2007 acht mensen met een Turkse achtergrond, een Griek en een politieagente vermoordde. Basay-Yildiz stond als advocate slachtoffers van de NSU bij. Zij werd al in 2018 bedreigd. Toen was er sprake van een extreem-rechts netwerk binnen de politie in Frankfurt en werd een aantal agenten geschorst. Inmiddels lijkt de zaak dus groter nu er ook politiecomputers in Wiesbaden bij betrokken lijken te zijn. Ook blijken twee andere regionale Linke-politici, in Thüringen en in Berlijn, dreigbrieven te hebben ontvangen die zijn ondertekend met NSU 2.0, meldt de tagesspiegel. Of daar ook informatie van politiecomputers bij is gebruikt, is onduidelijk.
Münch trad dinsdag af omdat bleek dat hij in maart al wist dat er informatie over Wissler op een politiecomputer was opgevraagd. Hij had daar niets mee gedaan. De Hessische deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Beuth hoorde naar eiegen zeggen pas op 8 juli over deze zaak en dat het inmiddels om drie gevallen van bedreigingen gaat die aan de politie in Hessen worden gelinkt. Beuth heeft vorige week een speciale onderzoeker ingesteld die moet nagaan hoe groot het probleem is. De minister sprak dinsdag zelf ook over een verdenking van een rechts netwerk binnen de politie in zijn deelstaat.
De roep om consequenties wordt inmiddels luid, meldde nieuwssite tagesschau. Het gaat hier niet meer om individuele gevallen, aldus SPD-voorzitter Saskia Esken. Dat Münch is opgestapt, lost het probleem niet op, de politie doet geen goed onderzoek, vindt Die Linke in Hessen. De partij wil dat ook Beuth opstapt, meldde Deutschlandfunk. FDP-Bondsdaglid Strasser wil dat een onafhankelijk onderzoeker nagaat of er ook buiten Hessen sprake is van extreem-rechtse netwerken bij de politie en of deze netwerken over deelstaatgrenzen heen samenwerken. Hij noemde in de Tagesspiegel als voorbeeld politiemensen in Baden-Würrtemberg die lid bleken te zijn van de Ku Klux Klan, en agenten die betrokken bleken te zijn bij de extreem-rechtse organisatie Nordkreuz in Mecklenburg-Voorpommeren. Deze groep had dodenlijsten samengesteld waarvoor ook politie-informatie gebruikt was. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de
Dinsdag werd ook bekend dat een Bondsdaglid van Die Linke, Helin Evrim Sommer, een doodsbedreiging uit extreem-rechtse hoek heeft ontvangen. Daarin stond dat ze hetzelfde lot zou ondergaan als Walter Lübcke, de CDU'er die vorig jaar door een rechts-extremist werd doodgeschoten, meldde nieuwssite tagesschau. Sommer werd al langer bedreigd, maar hoorde pas vorige week dat haar naam al in 2010 op een dodenlijst van neonazi's in Berlijn voorkwam. Partijvoorzitter Riexinger verwijt de politie de bedreigingen niet serieus genoeg te nemen en vraagt zich af welke informatie er nog meer wordt achtergehouden. Comedienne Baydar wordt al langer bedreigd en zegt op Deutschlandfunk Kultur acht keer eerder aangifte te hebben gedaan, zonder dat daar iets uit kwam. Van de verbinding met de politiecomputers in Hessen hoorde ze deze week naar eigen zeggen van een journalist. De politie heeft haar daar niet van op de hoogte gesteld. Lees meer bij tagesspiegel.de en Deutschlandfunk Kultur
Zie ook op Duitslandweb:
Zaak extreemrechtse dreigbrieven breidt zich uit (22-7-2020)
Lees meer over 'Rechts-extremisme':
Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland
Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.
Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts
Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.
'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid
Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.
Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken
Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.
Reacties
Geen reacties aanwezig