Algemene EU-houding

Achtergrond - 1 december 2005

Figuur 5.3 Algemene houding ten aanzien van de Europese Unie uitgedrukt in percentages van de totale groep.


Naast kennisvragen over de Europese Unie, vroegen we de jongeren aan te geven hoe ze in het algemeen tegenover de Europese Unie staan. Dit geeft een indruk van de manier waarop de jongeren in Nederland en Duitsland ontwikkelingen op het gebied van de Europese Unie ervaren en hoe ze verdere ontwikkelingen in de toekomst wellicht zullen benaderen.

Zowel in Nederland als in Duitsland staat een meerderheid van de jongeren neutraal tegenover de Europese Unie. 10 procent weet niet wat hij of zij van de Europese Unie moet vinden.

Ruim een kwart van de jongeren in Nederland en Duitsland geeft aan positief tot zeer positief tegenover de Europese Unie te staan. Onder Turkse jongeren in Nederland en Duitsland ligt dit hoger met 38 en 32 procent. Het meest positief zijn de autochtone jongeren in Nederland, met 41 procent. Overigens geeft 10 procent van alle jongeren in Nederland en Duitsland aan zelfs 'zeer positief' te staan tegenover de Europese Unie.

Turkse jongeren en met name autochtone jongeren zijn in Nederland over het algemeen positiever over de Europese Unie dan in Duitsland. In Duitsland staan Turkse jongeren positiever tegenover de EU dan hun autochtone leeftijdsgenoten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger