Duitslandweb logo Duitslandweb

Oppositie: oud-minister Von der Leyen wel schuldig in 'Berateraffäre'

Kort nieuws - 24 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ursula von der Leyen, nu voorzitter van de Europese Commissie maar van 2013 tot en met 2019 minister van Defensie in Duitsland, is wel degelijk schuldig aan wat er in haar ministerie misging bij het inhuren van externe adviseurs. Dat concluderen drie Duitse oppositiepartijen. Eerder deze maand liet een speciale onderzoekscommissie van de Bondsdag weten dat Von der Leyen geen politieke verantwoordelijkheid voor de fouten draagt. 

Oppositiepartijen Die Grünen, Die Linke en de FDP spreken van een "feitelijke volledige mislukking" van het ministerie van Defensie waarvoor ook Von der Leyen verantwoordelijkheid draagt.

Von der Leyen had als minister van Defensie een nieuwe afdeling Cyber- und Informationstechnik (CIT) opgezet om de technische infrastructuur van het Duitse leger te moderniseren. Daarvoor werden externe adviseurs ingehuurd, maar vaak niet volgens de regels. Zo zijn er fouten gemaakt bij de toekenning van de opdrachten aan externe adviseurs en was er sprake van vriendjespolitiek.

Het ministerie van Defensie heeft tussen 2015 en 2016 ten minste 200 miljoen euro besteed aan externe adviseurs, bleek in 2018. Ook daarop was veel kritiek en het was aanleiding een onderzoekscommissie in te stellen. Von der Leyen heeft de uitgaven altijd verdedigd. Op het gebied van digitalisering waren deskundigen van buitenaf nodig, zei ze destijds, omdat het ministerie daar een 'aanzienlijke achterstand' had. Ze is zelf ook voor de onderzoekscommissie verschenen, bestaande uit politici van de regeringspartijen CDU/CSU en SPD.

De onderzoekscommissie concludeerde eerder deze maand dat Von der Leyen weinig te verwijten valt. Ze heeft zelf vrijwel geen beslissingen getekend in wat de Berateraffäre is gaan heten. Haar kantoor was wel op de hoogte van de belangrijkste zaken, maar de beslissingen namen de staatssecretarissen meestal. Dat zien de oppositiepartijen anders. Ze houden Von der Leyen wel verantwoordelijk voor wat er op haar ministerie gebeurde en vinden bovendien dat ze te weinig heeft gedaan om de zaak op te helderen. Sterker nog, ze zou onderzoek naar de affaire hebben tegengewerkt. Lees meer bij Zeit Online en Der Spiegel

Reacties

Twan Houben - 20 september 2021 10:25

Von der Leyen is sinds vorige week weer onderwerp van een nieuw onderzoek naar een mogelijke affaire; die inzake de aankoop van corona vaccins van Pfizer. Zie ook https://www.ombudsman.europa.eu/nl/correspondence/en/146849

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger