Een politieke beslissing
Lot verkiezingen in handen van gerechtshof

Achtergrond - 22 juli 2005

(22 juli 2005) Duitsland gaat op zondag 18 september naar de stembus. Alleen een succesvolle rechtszaak tegen de gevoerde procedure, waarmee de verkiezingen nu een jaar naar voren zijn geschoven, kan dat nog voorkomen. Het Bundesverfassungsgericht, het hoogste federale gerechtshof in Duitsland, zal uiterlijk op 16 september over Köhlers beslissing om de Bondsdag te ontbinden, een oordeel vellen.

Waarschijnlijker is echter dat het gerechtshof Köhlers besluit bevestigt. De eigen beoordeling van de bondskanselier, maar ook die van de bondspresident en het parlement zullen in dat geval de doorslag geven. Jurist Markus Heintzen volgt deze argumentatie in zijn commentaar voor de ZDF.Heute-redactie: “Ik kan me niet voorstellen dat het Bundesverfassungsgericht de ontbinding van de Bondsdag door de bondspresident, hem ingegeven door de bondskanselier, na een blijk van wantrouwen door de Bondsdag, nietig zal verklaren.”

In soortgelijke bewoordingen uitte zich Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD). In geval het gerechtshof negatief zou oordelen, dan zou die uitspraak “tegen drie andere grondwettelijke organen ingaan – de Bondsdag, de bondskanselier en de bondspresident.”

Het beroep van Schulze en Hoffmann heeft geen invloed op de verkiezingsdatum. Die blijft op zondag 18 september staan. Een uitspraak van het Bundesverfassungsgericht wordt eind augustus/begin september verwacht, maar zou ook langer op zich kunnen laten wachten. Tot uiterlijk vrijdag 16 september kan het Bundesverfassungsgericht met een negatieve uitspraak de verkiezingen tegenhouden.

Pim Huijnen is redacteur van het Duitslandweb.

Sueddeutsche.de
Der Fluch der bösen Tat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger