Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland roept Russische ambassadeur op het matje

Kort nieuws - 29 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag de ambassadeur van Rusland in Berlijn ter verantwoording geroepen. Duitsland verdenkt de Russische geheime dienst GRU van betrokkenheid bij de grootschalige hackaanval op de Bondsdag in 2015.

De Duitse justitie heeft begin mei een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een Rus die verdacht wordt van betrokkenheid bij de hackaanval op de Bondsdag in 2015. De man was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hoogstwaarschijnlijk in dienst van de militaire geheime dienst GRU.

Bij de aanval werd spionagesoftware op talrijke bondsdagcomputers geïnstalleerd. Ook in de computers van het kantoor van kanselier Merkel wisten de hackers binnen te dringen. Door de aanval moest het IT-systeem van de Bondsdag worden vernieuwd.

Merkel heeft zich eerder in scherpe bewoordingen uitgelaten over de Russische betrokkenheid bij de spionage en zei het ook persoonlijk 'sehr unangenehm' te vinden, temeer daar ze zich dag voor dag inzet voor een betere relatie met Rusland.

Rusland ontkent betrokkenheid bij de spionage en verwijt Duitsland niet te willen samenwerken om de zaak op te lossen. Lees meer bij Tagesschau

Tags: Rusland, hackers

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger