Duitslandweb logo Duitslandweb

Rutte vraagt Duitsers alleen met boeking naar Nederland te komen

Kort nieuws - 26 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Premier Mark Rutte roept Duitse toeristen op alleen naar Nederland te komen als ze hebben geboekt. Hij heeft er vertrouwen in dat het met Pinksteren goed zal gaan en er niet te veel Duitsers naar Nederland komen. Dat zei Rutte tijdens een gezamenlijke online-persconferentie na afloop van een gesprek met de minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet.

"We sturen geen mensen terug, maar we rekenen op het gezond verstand", zei Rutte. Hij raadt Duitsers af op de bonnefooi naar Nederland te komen, of om spontaan een dagje de grens over te gaan. Armin Laschet sloot zich bij de oproep van Rutte aan en vroeg de inwoners van Noordrijn-Westfalen de wensen van Nederland te respecteren en met Pinksteren niet massaal naar Nederland te reizen. "Alstublieft, alleen dringende reizen", aldus Laschet. "Nu is nog niet de tijd om zonder boeking op vakantie te gaan." 

Laschet ging in op het werk van de 'Cross Border Taskforce Corona': die is sinds maart al twintig keer bij elkaar gekomen. Er is een waarschuwingssysteem ontwikkeld en de informatievoorziening heeft de mensen ervan weerhouden om de grens over te gaan. Ook hebben Duitsland en Nederland intensief samengewerkt om Nederlandse IC-patiënten in Duitsland op te vangen en om Nederlandse reizigers die terugkeerden via Duitsland te begeleiden. Verder hebben de Duitse autoriteiten overnachtingsmogelijkheden voor Nederlandse treinmachinisten geregeld, die zich aan rusttijden moesten houden maar plotseling niet meer in hotels terecht konden, vertelde Laschet. Daarnaast hebben beide landen met elkaar afgestemd over uitkeringen en belastingkwesties in de grensstreek. 

Een actueel thema waarop beide landen samenwerken, zo gaf Laschet aan, zijn de uitbraken bij slachterijen, zoals in Groenlo. De arbeiders werken bij het bedrijf in Nederland, maar wonen in Duitsland. Het Duitse plaatselijke Gesundheitsamt controleert nu of ze zich aan de huiselijke quarantaine houden. Komende vrijdag overleggen de Duitse en Nederlandse gezondheidsministeries om de situatie te bespreken en de regels af te stemmen. 

Reacties

Hilde Zwaan - 28 mei 2020 23:38

Behoorlijk veel Duitsers bij ons in het dorp, egmond aan zee, aan mijn gemeente gevraagd wat het beleid hierop is.
Is er niet, wordt verwezen naar de Rijksoverheid. De Duitse gasten zijn echt op vakantie. Lekker met zijn 2en boodschappen doen of met het hele gezin.
Lekker met zijn allen dicht op elkaar op het strand zitten, wijntje erbij, vakantie. Corona bestaat even niet, terwijl in het plaatselijke verzorgingstehuis 20 besmettingen zijn.
Ons wordt verteld alleen reizen als het nodig is.

Reageer
Marja Verburg Hilde Zwaan - 29 mei 2020 10:50

In Duitsland geldt ook dat mensen alleen moeten reizen als het nodig is, maar Nederland heeft geen reisbeperkingen ingevoerd. Daarom kan Nederland Duitsers alleen vragen niet zomaar een dagje de grens over te gaan.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger