Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering wil arbeidsomstandigheden slachterijen verbeteren

Kort nieuws - 13 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel is geschrokken van de misstanden bij de arbeidsomstandigheden in de vleesindustrie, liet ze weten tijdens een vragenuur in de Bondsdag. Ze zei dat minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil maandag maatregelen voor de sector zal aankondigen. De Bondsdag debatteerde daarna met de regering over de situatie bij de slachtbedrijven. Minister Heil zei dat hij schoon schip wil maken in de sector. "We mogen niet langer toezien hoe mensen uit Bulgarije en Roemenië hier worden uitgebuit."

Vorige week werden meerdere corona-uitbraken bij slachterijen bekend, de grootste in Coesfeld in Noordrijn-Westfalen en in Bad Bramstedt in Sleeswijk-Holstein. De medewerkers, onder wie veel Roemenen en Bulgaren, zijn veelal ondergebracht in groepsverblijven, waar ze erg dicht op elkaar leven. Ook worden ze tijdens het werk onvoldoende beschermd. Probleem is volgens veel politici ook dat ze niet bij de slachterijen in dienst zijn, maar via een onderaannemer werken.

Minister Heil zei dat er de laatste jaren te veel bezuinigd is op de controles op arbeidsomstandigheden. Hij wil met de deelstaten onder meer afspraken maken over betere controles en zei dat daarvoor ook meer personeel beschikbaar moet zijn.

In Coesfeld kunnen door de uitbraak de versoepelingen van de uitgaansbeperkingen nu nog niet ingaan. Maandag zouden de restaurant weer openen, maar dat is nu dus niet doorgegaan. Alle ruim duizend medewerkers van het bedrijf Westfleisch zijn getest. Woensdagmiddag werd bekend dat zeker 260 medewerkers besmet zijn. Het bedrijf is vrijdag gesloten.

In Bad Bramstedt worden 122 Covid19-besmettingen met het slachtbedrijf Vion in verband gebracht. De deelstaat Sleeswijk-Holstein kondigde vrijdag aan het personeel van alle slachtbedrijven in de deelstaat te testen op Covid19. Al het personeel van slachtbedrijven dat woont in de gemeente Segeberg is onder quarantaine gesteld en ook het groepsverblijf in Kellinghusen staat onder quarantaine. Ook Noordrijn-Westfalen test al het personeel van slachterijen. Het gaat om 20.000 medewerkers. Lees meer bij NDR en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Sinds 1 juni vraagt Duitsland geen coronabewijs meer van reizigers. Een overzicht van de coronaregels in Duitsland.


Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger