Duitslandweb logo Duitslandweb

Advies aan bondsregering: scholen stapsgewijs openen

Kort nieuws - 13 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina adviseert een stapsgewijze terugkeer naar de normaliteit. De wetenschappers spreken onder meer van een beperkte opening van de scholen en het verplichten van mondkapjes in het ov.

De adviezen van de wetenschappers van de Leopoldina zijn een belangrijke basis voor het Duitse regeringsbeleid in de coronacrisis. Kanselier Merkel en de deelstaten overleggen woensdag over een mogelijke versoepeling van de beperkende maatregelen.

De Leopoldina adviseert in een maandag gepubliceerde stellingname "zo snel mogelijk" een stapsgewijze opening van scholen. Ze laat zich niet uit over wanneer dat moet zijn. In eerste instantie gaat het om basisscholen en de lagere klassen van het middelbaar onderwijs. Om de verplichte afstand tussen scholieren te kunnen garanderen, moeten de klassen niet groter zijn dan 15 leerlingen. Crèches moeten tot en met de zomer zoveel mogelijk gesloten blijven, aldus de wetenschappers, omdat kleine kinderen zich niet aan de afstandsregels kunnen houden, maar de ziekte wel kunnen overdragen.

Daarnaast moeten mondkapjes worden verplicht in het regionale openbaar vervoer, schrijven de onderzoekers. Als het aantal nieuwe infecties stabiel op een laag niveau blijft, goede zorg voor corona- en andere patiënten kan worden gegarandeerd en mensen zich aan de hygieneregels blijven houden, kunnen ook weer meer winkels, cafés en restaurants en overheidsinstanties open en kan weer meer zakelijk verkeer plaatsvinden. 

Voorwaarde om de coronacrisis aan te kunnen pakken, is het verzamelen van meer gegevens, aldus de Leopoldina. Daarvoor zijn regionale studies nodig die voor een lange periode worden opgezet en moeten gegevens die de bevolking beschikbaar stelt, worden onderzocht. Daarbij moet het gebruik van apps door de bevolking vrijwillig blijven, benadrukte Leopoldina-directeur Haug in Der Spiegel, en de gegevens die via apps worden verzameld, moeten na vier weken worden gewist. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.de en Der Spiegel

Lees de stellingname van de Nationale Akademie der Wissenschaften Leopoldina (13-4-2020)

Reacties

Paul - 13 april 2020 19:08

in het originele artikel van Spiegel staat dat ook schoolkinderen in de klas mondkapjes zouden moeten dragen:


'Die Kinder müssten dabei "Mund-Nasen-Schutz" tragen, sie sollten zunächst auch erst in den Grundfächern Deutsch und Mathematik in einer "Gruppengröße von maximal 15 Schülerinnen und Schülern" unterrichtet werden. Je nach Lerngruppe sollten sie getrennt in die Pause gehen.'

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger