Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapje blijft verplicht in Duitse openbaar vervoer

Kort nieuws - 14 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het dragen van een medisch mondkapje blijft ook na oktober verplicht in het Duitse regionale openbaar vervoer. Dat hebben de deelstaten maandag met elkaar afgesproken. Ook in het interregionale openbaar vervoer, het Fernverkehr, geldt een FFP2-mondkapjesplicht.

In Duitsland moet iedereen in bus, trein, metro en tram deze herfst en winter een medisch mondkapje dragen. In het vliegtuig geldt de mondkapjesplicht vanaf 1 oktober niet meer.

De mondkapjesplicht in het nationale OV heeft de bondsregering opgelegd via de infectieziektenwet, die vrijdag nog moet worden goedgekeurd door de Bondsraad. De mondkapjesplicht in het regionale- en stadsvervoer hebben de deelstaten afgesproken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Hal van der hijden - 15 juni 2023 14:43

Mondkapjes moeten weer worden verplicht zowel in het ovals in de stad en in de winkels.

Reageer
Hans Voerknecht - 3 januari 2023 01:05

Leert Duitsland niet van andere landen, waar de mondkapjes nu al maandenlang zonder problemen is afgeschaft. En over kwetsbare mensen: Als ik kwetsbaar zou zijn, zou ik me veel meer zorgen maken over heel veel andere ziekten en bedreigingen dan corona. Zo rigide als Duitsland is (wie immer) blijft het nog decennia lang mondkapjes voorschrijven.

Reageer
Hans Voerknecht - 31 december 2022 17:23

Hoe kan het dan dat in Duitsland - ook relatief - zoveel meer besmettingen zijn dan in Nederland. In ons land heeft het afschaffen van de mondkapjesplicht in het OV alleen maar geleid tot een verdere daling.

Reageer
Wiebke Pittlik Hans Voerknecht - 2 januari 2023 12:11

Bij mijn weten is niet te zeggen of er in Duitsland meer besmettingen zijn, want in Nederland worden besmettingen nauwelijks nog geregistreerd.

Lodewijk - 29 december 2022 19:20

"Alle echte experts, zoals bvb de topvirologen Christian Drosten en Sandra Ciesek, vertellen u dat de mondkapjes bij goed gebruik beschermen tegen besmetting en verspreiding. Groet, de redactie"....dat geldt niet voor ALLE 'echte' experts, het blijft interpretatie van statistische gegevens is niet perfecte test omgevingen...en dan nog alleen "bij goed gebruik"- daar schort het altijd aan (met handschoenen het masker uitpakken, eenmalig gebruiken, e.d.)

Reageer
Erik - 28 december 2022 13:49

Klopt,FFP2-mondkapjes beschermen goed tegen virusdeeltjes. Maar het is een schijnbescherming tegen het buiten de deur houden van corona. Het enige wat helpt tegen corona is het dragen van een van top tot teen beschermend pak. Dat is voor de meeste mensen niet te doen. Wat wel vreemd is: ik zie in Nijmegen bussen uit Duitsland rijden en dan nog hebben mensen een mondkapje op. Maar volgens mij gelden dan de regels in Nederland waar geen mondkapje plicht meer is. Volgt Duitsland ook na de winter?

Reageer
Wiebke Pittlik Erik - 30 december 2022 12:42

Veel Duitsers dragen nog mondkapjes in ov en ook in winkels, of het nou verplicht is of niet. Dus zullen ze het ook op houden als de bus Nederland in rijdt. Zo doen dit om zichzelf en anderen te beschermen. Groeten, de redactie

Saskia - 12 december 2022 13:15

Het enige land in Europa waar men nog die mondmaskers dragen moet. Mensen ze helpen niet wat de regering ook zegt. Heeft ook zin am bahnsteig niet en in de trein wel. Meer dan belachelijk

Reageer
Wiebke Pittlik Saskia - 13 december 2022 16:33

Beste Saskia, uit zeer veel onderzoeken blijkt dat FFP2-mondkapjes goed beschermen tegen virusdeeltjes. Ze beschermen de drager en ze beschermen diens omgeving. Meer info in het Duits: https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Mund_Nasen_Schutz.html
Alle echte experts, zoals bvb de topvirologen Christian Drosten en Sandra Ciesek, vertellen u dat de mondkapjes bij goed gebruik beschermen tegen besmetting en verspreiding. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger