Duitslandweb logo Duitslandweb

Wetenschapsraad Leopoldina maant tot drastisch ingrijpen

Kort nieuws - 29 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Nationale Academie der Wetenschappen Leopoldina heeft zaterdag een dringend advies uitgebracht over de aanpak van de coronapandemie.

De wetenschappers adviseren nog deze week verregaande contactbeperkingen, ook voor niet-gevaccineerden, en dan vooral in gebieden met veel besmettingen. Ook zou snel een vaccinatieplicht voor artsen en verpleegkundigen en anderen in de zorg moeten worden ingevoerd. Een algemene vaccinatieplicht moet worden voorbereid, menen de wetenschappers. Het laagdrempelige vaccinatie-aanbod moet worden uitgebreid en met man en macht moeten zoveel mogelijk mensen snel een derde prik krijgen.

Ook adviseert de Leopoldina een mondkapjesplicht op school, voor alle leeftijden en zowel in de gang als in klas. Leerlingen moeten drie keer per week een zelftest doen en de kerstvakantie zou eerder moeten beginnen, adviseren de wetenschappers. FFP2-mondkapjes zouden ook overal in de publieke ruimte waar mensen elkaar ontmoeten, moeten worden gedragen. 

Het advies is getiteld: 'Duidelijke en consequente maatregelen - per direct!' In de inleiding schrijven de wetenschappers dat ze vrezen dat publiek en politiek de ernst van de situatie onderschatten. Lees meer bij Leopoldina en bij Der Spiegel

In Duitsland is het publieke debat over een vaccinatieplicht in volle gang. Steeds meer politici denken dat dit nodig is om de vierde golf van de coronapandemie te stoppen. Het leger heeft al praktische een vaccinatieplicht ingevoerd, door de coronavaccinatie toe te voegen aan de lijst met benodigde vaccinaties voor defensiemedewerkers. Wie weigert, hangt een tuchtstraf boven het hoofd. 

Tags: Leopoldina

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt voor Duitsland als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger