Duitslandweb logo Duitslandweb

Crisisteam tegen coronavirus in Duitsland aan de slag

Kort nieuws - 27 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een speciaal crisisteam van de ministeries van Gezondheid en van Binnenlandse Zaken is aan de slag gegaan als reactie op de verdere uitbreiding van het coronavirus in Duitsland. In Noordrijn-Westfalen, aan de Nederlandse grens, moeten 300 carnavalsbezoekers en hun familieleden in quarantaine. (Laatste actualisatie 17.30 uur)

De Duitse regering gaat ervan uit dat het coronavirus - dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken - in Duitsland zich verder zal verspreiden. Daarop bereidt het crisisteam zich voor, zeiden de ministers Spahn (CDU) van Gezondheid en Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken vanmiddag op een speciale persconferentie. Hun doel is de infectieketens in Duitsland te onderbreken, zeiden ze. Zo worden nu de gegevens geregistreerd van mensen die uit China, Zuid-Koera, Japan, Iran en Italië per vliegtuig Duitsland binnenkomen. De ministers willen ook dat mensen die met een bus of trein de grens over komen, hun gegevens invullen, zodat iedereen snel kan worden bereikt als iemand geïnfecteerd blijkt.

Verder kijken ze naar de planning van grote evenementen, zoals de internationale toerismebeurs ITB volgende week in Berlijn. Lothar Wieler, directeur van het Robert Koch Institut dat zich met infectieziekten bezighoudt, gaf op de conferentie praktische tips, zoals vaak handen wassen en niezen in je elleboog.

Hoeveel mensen in Noordrijn-Westfalen in quarantaine moeten, is nog niet duidelijk, zei hij. Daar willen de autoriteiten 300 mensen op het virus testen, die bij een carnavalsfeest in de regio Heinsberg zijn geweest. Daar was ook het echtpaar bij wie eerder deze week het coronavirus werd vastgesteld. De toestand van de man is nog steeds kritiek. De bezoekers van de carnavalsbijeenkomst en hun familieleden moeten zeker twee weken in quarantaine blijven. In Beieren was de quarantaine-maatregel zeer succesvol, aldus Wieler. Daar waren 14 mensen geïnfecteerd en zijn rond de 240 mensen in isolatie thuis gebleven.

Spahn sprak woensdag van "een nieuwe kwaliteit" bij de verspreiding van de ziekte. Het is deels niet meer te achterhalen waar de mensen de infecties hebben opgelopen, zei hij. Hij heeft zijn collega-ministers in de deelstaten gevraagd hun pandemie-scenario's te actualiseren en eventueel in kracht te zetten. Met vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg heeft hij overleg over de te treffen maatregelen.

In Baden-Württemberg zijn inmiddels vier mensen met het coronavirus, in Noordrijn-Westfalen vijf en in Rijnland-Palts is het virus geconstateerd bij een soldaat van de Bundeswehr. Lees meer bij tagesschau.deFAZ.net en wdr.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger