Duitslandweb logo Duitslandweb

Joods Jaar moet antisemitisme tegengaan

Kort nieuws - 22 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Centrale Joodse Raad in Duitsland roept 2021 uit tot een Joods Aktionsjahr, met concerten, rondleidingen, evenementen en feesten. Zo wil de belangenbehartiger van de Joden in Duitsland voorkomen dat het antisemitisme verder toeneemt.

Vice-voorzitter van de Joodse Raad Abraham Lehrer denkt dat de relatief kleine Joodse gemeenschap in Duitsland te weinig zichtbaar is en mensen daarom te weinig weten over het Jodendom. Hij - en met hem vele anderen - ziet een zorgwekkende toename van antisemitisme. Antisemitische opmerkingen zijn in sommige kringen salonfähig geworden, constateert hij.

De Joodse gemeenschap in Duitsland telt ongeveer 100.000 leden. In 2021 is het volgens de initiatiefnemers van het actiejaar 1700 jaar geleden dat een Joodse gemeente voor het eerst in Duitse documenten werd vermeld. In het actiejaar moet niet alleen de nare recente geschiedenis van de Joden in Duitsland worden belicht, maar vooral ook een blik worden geworpen op de vele eeuwen Joods leven in het gebied van het huidige Duitsland.

Kanselier Merkel opende dinsdag de tentoonstelling 'Survivors' in cultuurcomplex Zollverein in Essen. Fotograaf Martin Schoeller maakte 75 portretten van overlevenden van de holocaust, in Israël. Merkel riep in haar toespraak op tot Zivilcourage (burgermoed) in het dagelijks leven. Om niet weg te kijken of te zwijgen als mensen worden beledigd of in hun waardigheid aangetast.

De Bondsdag heeft voor het jaar 2020 6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten tegen antisemitisme. Lees meer bij Tagesspiegel (Aktionsjahr) en bij Die Welt (tentoonstelling) of bezoek de website van de tentoonstelling 'Survivors'.

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger