Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt tegen automatische orgaandonatie

Kort nieuws - 16 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse parlement heeft vanmorgen tegen het wetsvoorstel van minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) gestemd, die wilde dat iedereen vanaf oktober 2022 automatisch orgaandonor werd. Wie dat niet had gewild, had dat specifiek moeten aangeven. 

Het wetsvoorstel van Spahn en SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach wordt de Widerspruchslösung genoemd en is vergelijkbaar met de Nederlandse wet die in juli 2020 van kracht wordt. Maar de meerderheid in de Bondsdag is er niet mee akkoord gegaan: 379 parlementariërs stemden donderdagochtend tegen, 292 voor, drie onthielden zich van stemming. De fractiediscipline was voor deze stemming opgeheven.

Een duidelijke meerderheid was er daarna voor het voorstel van de parlementariërs Annalena Baerbock (Die Grünen) en Katja Kipping (Die Linke), de zogenoemde erweiterte Zustimmungslösung: mensen moeten nadrukkelijk zelf kiezen voor het donorschap. Maar burgers moeten wel vaker de donor-vraag krijgen voorgelegd, bij artsen of bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld als ze (nieuwe) identiteitspapieren aanvragen. 432 Bondsdagleden stemden voor dit voorstel, 200 tegen, 37 onthielden zich van stemming.

Beide voorstellen zijn erop gericht meer orgaandonoren te werven. Duitsland kampt met een groot tekort aan orgaandonoren. Het aantal daalde vorig jaar naar 932, meldde de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO). Met 11,2 donoren per miljoen inwoners is Duitsland internationaal een van de hekkensluiters, aldus de DSO. Lees meer over Spahns voorstel en over het aangenomen voorstel bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

Onderzoeker in opleiding Vera Vrijmoeth analyseert de vier fundamentele verschillen tussen beide landen.

Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Met deze podcasts word je bijgepraat over de vertrekkende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis.

Lees meer

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Duitsland gaat bij rampen waarschuwen per sms. De watersnood van juli heeft als wake-up-call gewerkt.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': overstromingen

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': overstromingen

Hoe konden de overstromingen in Duitsland zoveel levens kosten en hoe reageert Duitsland op de ramp? Gesprek met Marja Verburg en Wiebke Pittlik

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger