Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt tegen automatische orgaandonatie

Kort nieuws - 16 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse parlement heeft vanmorgen tegen het wetsvoorstel van minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) gestemd, die wilde dat iedereen vanaf oktober 2022 automatisch orgaandonor werd. Wie dat niet had gewild, had dat specifiek moeten aangeven. 

Het wetsvoorstel van Spahn en SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach wordt de Widerspruchslösung genoemd en is vergelijkbaar met de Nederlandse wet die in juli 2020 van kracht wordt. Maar de meerderheid in de Bondsdag is er niet mee akkoord gegaan: 379 parlementariërs stemden donderdagochtend tegen, 292 voor, drie onthielden zich van stemming. De fractiediscipline was voor deze stemming opgeheven.

Een duidelijke meerderheid was er daarna voor het voorstel van de parlementariërs Annalena Baerbock (Die Grünen) en Katja Kipping (Die Linke), de zogenoemde erweiterte Zustimmungslösung: mensen moeten nadrukkelijk zelf kiezen voor het donorschap. Maar burgers moeten wel vaker de donor-vraag krijgen voorgelegd, bij artsen of bij overheidsinstanties, bijvoorbeeld als ze (nieuwe) identiteitspapieren aanvragen. 432 Bondsdagleden stemden voor dit voorstel, 200 tegen, 37 onthielden zich van stemming.

Beide voorstellen zijn erop gericht meer orgaandonoren te werven. Duitsland kampt met een groot tekort aan orgaandonoren. Het aantal daalde vorig jaar naar 932, meldde de Deutsche Stiftung Organtransplantation (DSO). Met 11,2 donoren per miljoen inwoners is Duitsland internationaal een van de hekkensluiters, aldus de DSO. Lees meer over Spahns voorstel en over het aangenomen voorstel bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger