Duitslandweb logo Duitslandweb

Debat over orgaandonatie verdeelt Bondsdag

Kort nieuws - 29 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag is verdeeld over het voorstel van gezondsheidsminister Jens Spahn (CDU), die wil dat mensen automatisch orgaandonor worden, tenzij ze aangeven dat niet te willen. De meerderheid van de Bondsdagleden die woensdag tijdens een debat aan het woord kwam was kritisch.

Het voorstel voor automatische orgaandonatie is vergelijkbaar met de nieuwe orgaanwet die in 2020 in Nederland van kracht wordt. Spahn hoopt zo dat het aantal donoren in Duitsland flink stijgt. 

Het voorstel kreeg steun van SPD-gezondheidsexpert Karl Lauterbach, die benadrukte dat er 10.000 mensen in Duitsland wachten op een nieuw orgaan. Een op de vijf van hen sterft terwijl hij op de wachtlijst staat. Maar veel Bondsdagleden, die individueel hun mening mochten geven, waren kritisch. Katja Kipping van Die Linke wees erop dat sinds de medische misdaden tijdens het nationaalsocialisme Duitsers toestemming moeten geven bij elke medische behandeling. FDP-parlementariër Christine Aschenberg-Dugnus noemde het plan van Spahn 'absurd'. 

Sommige Bondsdagleden zien meer in een andere oplossing, namelijk dat mensen bij de aanvraag van een nieuw paspoort antwoord geven op de donorvraag. Over nieuwe orgaandonatiewetgeving zal op z'n vroegst medio 2019 worden beslist. Lees meer bij Tagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Annet Wood - 30 november 2018 06:05

Ik hoop dat de Duitsers de wet wel tegenhouden. Wij zijn in Nederland opgezadeld met een wet om verplicht na te denken over het donorschap en gelijktijdig heeft MinVWS geschreven aan de leden Tweede Kamer dat zij het ongewenst vindt de burgers te informeren. Hersendood is niet dood en het Nederlandse hersendoodprotocol deugt niet. Deugt het Duitse wel? Lees mijn notitie over orgaandonatie en u weet het allemaal. www.annetwood.nl/orgaandonatie en kies voor zwartboek

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger