'Porsche-topman wacht enorme vertrekbonus'
Nieuws

Achtergrond - 20 juli 2009

Porsche-topman Wendelin Wiedeking weigert op te stappen. De bestuursvoorzitter van de sportwagenbouwer staat onder zware druk na de mislukte poging het vijftien maal grotere Volkswagen over te nemen. Wiedeking zou bij vertrek de hoogste vertrekpremie kunnen toucheren die ooit in Duitsland is uitbetaald.

 Porsche-topman Wiedeking zegt ondanks de miljardenschuld van zijn bedrijf en de fusieperikelen met VW aan te blijven als bestuursvoorzitter. Afb: dpa/Picture AllianceWiedeking lijkt het voornaamste slachtoffer te worden in de ruim twee jaar durende overnamesoap tussen Porsche en VW. Dit jaar nog wilde Porsche beslag leggen op 75 procent van de VW-aandelen om zo de facto Europa’s grootste autobouwer in te lijven. De Zuid-Duitsers hadden hiervoor astronomische leningen nodig, maar de financiële crisis gooide roet in het eten.

Schuldenlast Porsche

Doordat Porsche zich vertilde aan de overnameplannen, kampt het bedrijf nu zelf met een oplopende schuldenlast van ruim 10 miljard euro. Wiedeking hoopt al maanden op investeringen van rond 7 miljard uit Qatar, die het bedrijf meer lucht zouden geven. Maar donderdag meldde de zakenkrant Financial Times Deutschland zonder opgaaf van bronnen dat Porsche en VW het eens zijn geworden over een verregaande alliantie. Hierin zou geen plaats meer zijn voor Wiedeking.

Hoewel Porsche de berichtgeving ontkent, groeit de geruchtenstroom over het aanstaande vertrek van Wiedeking. Volgens de Süddeutsche Zeitung kan de Porsche-topman op een vertrekpremie van ongeveer 100 miljoen euro rekenen, het hoogste bedrag dat ooit aan een Duitse manager is uitbetaald. Wiedeking geldt wereldwijd als een van de best betaalde bestuurders in het bedrijfsleven met een jaarsalaris van 80 miljoen euro.

 Spiegel Online / Sueddeutsche.de / FTD.de

Lees ook op het Duitslandweb:
Porsche stuurt aan op fusie met VW
Dossier financiële crisis 

Afbeelding:

dpa/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger