Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bonnetjesplicht' voor Duitse winkeliers onder vuur

Kort nieuws - 16 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is bedoeld als maatregel om belastingfraude tegen te gaan, maar het leidt tot extra kosten voor ondernemers en honderdduizenden kilometers aan extra kassabonnetjes: de zogenoemde bonplicht die op 1 januari in Duitsland moet ingaan. Minister Altmaier van Economische Zaken wil dat zijn collega Scholz van Financiën de maatregel aanpast.

De kassawet (Kassengesetz), waar de bonnetjesplicht (Bon-Pflicht) deel van uitmaakt, moet belastingfraude door gemanipuleerde winkelkassa's tegengaan. Volgens schattingen van onder meer de Duitse rekenkamer zou de Duitse fiscus door belastingfraude per jaar minstens 10 miljard euro mislopen.

Met de nieuwe wet moet bij elke transactie in een winkel of horeca-gelegenheid vanaf 1 januari 2020 een bon worden uitgegeven. Verschillende handelsbrancheorganisaties hebben daar al bezwaar tegen gemaakt: de Bon-Pflicht leidt tot extra kosten voor winkeliers omdat ze hun kassa's moeten aanpassen. Voor sommige kleine ondernemers zou dat hun voortbestaan zelfs kunnen bedreigen. Ook betekent het een flinke belasting voor het milieu: supermarktketen Rewe heeft uitgerekend dat het door het Kassengesetz 140.000 kilometer aan papieren bonnetjes extra per jaar moet uitgeven.

Minister Altmaier (CDU) heeft zijn collega Scholz (SPD) per brief gevraagd de bonnetjesplicht uit de wet te halen of uitzonderingen voor bijvoorbeeld supermarkten te maken, meldt persbureau dpa, die over de brief beschikt. Volgens het ministerie van Financiën is dat echter niet nodig en kunnen klanten ook elektronische bonnetjes krijgen. Lees meer bij Welt.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger