Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bonnetjesplicht' voor Duitse winkeliers onder vuur

Kort nieuws - 16 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is bedoeld als maatregel om belastingfraude tegen te gaan, maar het leidt tot extra kosten voor ondernemers en honderdduizenden kilometers aan extra kassabonnetjes: de zogenoemde bonplicht die op 1 januari in Duitsland moet ingaan. Minister Altmaier van Economische Zaken wil dat zijn collega Scholz van Financiën de maatregel aanpast.

De kassawet (Kassengesetz), waar de bonnetjesplicht (Bon-Pflicht) deel van uitmaakt, moet belastingfraude door gemanipuleerde winkelkassa's tegengaan. Volgens schattingen van onder meer de Duitse rekenkamer zou de Duitse fiscus door belastingfraude per jaar minstens 10 miljard euro mislopen.

Met de nieuwe wet moet bij elke transactie in een winkel of horeca-gelegenheid vanaf 1 januari 2020 een bon worden uitgegeven. Verschillende handelsbrancheorganisaties hebben daar al bezwaar tegen gemaakt: de Bon-Pflicht leidt tot extra kosten voor winkeliers omdat ze hun kassa's moeten aanpassen. Voor sommige kleine ondernemers zou dat hun voortbestaan zelfs kunnen bedreigen. Ook betekent het een flinke belasting voor het milieu: supermarktketen Rewe heeft uitgerekend dat het door het Kassengesetz 140.000 kilometer aan papieren bonnetjes extra per jaar moet uitgeven.

Minister Altmaier (CDU) heeft zijn collega Scholz (SPD) per brief gevraagd de bonnetjesplicht uit de wet te halen of uitzonderingen voor bijvoorbeeld supermarkten te maken, meldt persbureau dpa, die over de brief beschikt. Volgens het ministerie van Financiën is dat echter niet nodig en kunnen klanten ook elektronische bonnetjes krijgen. Lees meer bij Welt.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger