Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering en deelstaten steggelen over klimaatmaatregelen

Kort nieuws - 10 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Vermittlungsausschuss, een bemiddelingscommissie van Bondsdag en Bondsraad, wil nog voor kerst met oplossingen komen voor de problemen bij het Klimapaket. Dit pakket aan klimaatmaatregelen presenteerde de Duitse regering in september. 

De klimaatmaatregelen zijn door de Bondsdag goedgekeurd, maar de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, besloot eind november dat sommige onderdelen van de wet moeten worden aangepast. Pijnpunten zijn voor de deelstaten de verlaging van de btw op treinkaartjes van 19 naar 7 procent en de zogenoemde Pendlerpauschale, die forenzen de mogelijkheid geeft meer reiskosten af te trekken. 

Beide maatregelen kosten de deelstaten belastinginkomsten. Ze voelen zich benadeeld omdat de centrale overheid door een nieuwe CO2-heffing juist meer inkomsten krijgt. Een eerste zitting van de Vermittlungsausschuss, onder voorzitterschap van minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren Manuela Schwesig (SPD), leverde maandag nog niets op. Vandaag praten de partijen verder. Schwesig wil voor kerst met oplossingen komen. Lees meer bij tagesschau.de en ZDF.heute

Duitsland is op een ranking van internationale milieuorganisaties op de 23e plaats van in totaal 57 landen geëindigd. De organisaties beoordelen de Duitse klimaatinspanningen als "matig" en willen dat het land ambitieuzere doelen stelt voor CO2-reductie en windenergie. Vorig jaar stond Duitsland op de 27e plaats. Dit jaar zijn de eerste drie plaatsen leeg gelaten omdat geen enkel land op schema ligt met de klimaatdoelen van Parijs. Op de vierde plaats staat Zweden. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger