Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel toont begrip voor boeren op Landbouwtop

Kort nieuws - 3 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft maandag op een speciale Landbouwtop begrip getoond voor de positie van boeren in Duitsland. Die protesteren al langer tegen het Agrarpaket, nieuwe milieumaatregelen van de regering. 

Kanselier Merkel, minister van Landbouw Klöckner en zo'n 80 vertegenwoordigers van landbouworganisaties hebben in Berlijn met elkaar gesproken over de Duitse milieumaatregelen. De bondsregering wil meer doen om insecten te beschermen, de mestnorm aanscherpen en voor schoner grondwater zorgen.

Schoner grondwater is een eis van de Europese Commissie, waar Duitsland al jaren niet aan voldoet. De nitraatgehaltes in het Duitse grondwater zijn te hoog. Dat komt voornamelijk door intensieve veehouderij en het gebruik van grote hoeveelheden mest. De bodem kan de stikstof uit de mest maar beperkt opnemen, de rest komt in het grondwater terecht. 

De boeren zijn boos over het Agrarpaket. Zij vrezen dat hun bedrijven binnenkort niet meer economisch rendabel zijn en vinden dat ze onterecht als boeman worden neergezet. Vorige week protesteerden nog zo'n 10.000 boeren uit het hele land met ongeveer 5.000 tractoren in Berlijn.

Merkel benadrukte in het overleg maandag dat de boeren niet de enige veroorzakers van de problemen zijn en erkende dat zij onder grote druk staan. Hoe de landbouwmaatregelen moeten worden vorm gegeven, moet de komende tijd in speciale dialoogfora worden besproken, samen met boeren- en consumenten- en milieuorganisaties. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger