Duitslandweb logo Duitslandweb

Staat van Duitsland - 30 jaar na de Muur

Achtergrond - 7 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op 9 november wordt in Duitsland herdacht dat 30 jaar geleden de Berlijnse Muur viel. Het is een staande uitdrukking geworden, de val van de Muur, maar correct is ‘ie eigenlijk niet. Die Muur is helemaal niet letterlijk omgevallen, daarvoor was het bouwwerk veel te stevig, maar meer nog is de val van de Muur een proces geweest, met een complexe aanloop en nawerkingen die dertig jaar later nog voelbaar zijn.

Het wegvallen van het DDR-regime creëerde een soort Wilde Westen, maar dan in het Oosten. Mensen, vooral uit het westen, grepen hun kans op een nieuwe carrière, terwijl veel Oost-Duitsers juist alle grond onder hun bestaan zagen verdwijnen. Wat de rol was van alle betrokkenen is voer voor historici en in dit jubileumjaar maken zij de balans op.

Tijdens de Staat van Duitsland - 30 jaar na de Muur ging het Duitsland Instituut eind oktober in gesprek met historici, schrijvers en Zeitzeugen. Tijdens een zondagmiddag in de Rode Hoed in Amsterdam kwamen in podiumgesprekken thema’s aan bod als Innere Einheit, rechtspopulisme en de betekenis van ‘breukjaar 1989’. Daarvoor waren historici Kerstin Brückweh, Bernd Florath en Christina Morina en schrijver Lukas Rietzschel uit Duitsland aangereisd. Ook schrijver Geert Mak was aanwezig, en liet in gesprek met directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut zijn licht schijnen over de gevolgen de vreedzame revolutie voor Europa, en hoe anders de wereld er voor stond toen Mak in 1999 door Europa reisde. Wiebke Pittlik en Maarten Westerveen spraken een aantal van de gasten in de coulissen van de bijeenkomst.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over '30 jaar na de Muur':

De nieuwe Ossi

De nieuwe Ossi

Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.


Lees meer

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn

Dertig jaar geleden bestormden demonstranten het hoofdkwartier van de geheime dienst van de DDR.


Lees meer

Een dag met veel gezichten

Een dag met veel gezichten

Studente Duitslandstudies Lisa Takken vierde mee in Berlijn, op 9 november. Voor Duitslandweb schreef ze deze gastbijdrage.


Lees meer

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers

Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger