Duitslandweb logo Duitslandweb

Koeien ruimen het veld voor 75.000 headbangers
Heavy metal festival ‘Wacken Open Air’ op het Duitse platteland

Achtergrond - 4 augustus 2011

Het 1.800 inwoners tellende dorpje Wacken in Sleeswijk-Holstein wordt dit weekend overspoeld door 75.000 metalfans. Wacken Open Air (W:O:A) is een van de grootste heavy metal openluchtfestivals ter wereld. Internationale grootheden als Ozzy Osbourne en Judas Priest treden op.

Koeien ruimen het veld voor 75.000 headbangers
© flickr/venuemusic/cc

Drie dagen lang staat Wacken op zijn kop. Waar normaal gesproken koeien de weides afgrazen, treden vanaf vandaag ongeveer 120 bands op. 200 hectare weiland worden omgetoverd tot heavy metalstad. Het plaatsnaambord is al verwijderd en vervangen door een spandoek over de weg met het opschrift “Welcome to Heavy Metal Town!”

'Louder than Hell!'

Wacken Open Air is een internationaal begrip. Metalfans over heel de wereld sparen jarenlang om minstens een keer naar het Wacken te gaan. Al sinds februari is de 22ste editie van W:O:A uitverkocht. Onder het motto “Louder than Hell!” treden op zeven verschillende podia grote bands uit binnen- en buitenland op zoals Apocalypta, Motörhead en Danko Jones. Een hoogtepunt is het optreden van voormalige ‘Black Sabbath’ zanger Ozzy Osbourne. Osbourne geldt als een van de grondleggers van de heavy metalmuziek. Bovendien geeft de legendarische metalband Judas Priest een van haar laatste concerten ooit op het W:A:O 2011.

Met tuba en klarinet opent de plaatselijke blaaskapel het festival. Daarna gaat de volumeknop helemaal open. Als het geluid even te veel wordt, kunnen de festivalgangers gaan worstelen, vrouwen toekijken bij een Wet-T-Shirt-Contest of op culturele ontdekkingsreis in het Vikingendorp dat speciaal voor het festival is opgezet. Daarnaast kunnen bezoekers het heft zelf in handen nemen en metal-karaoke zingen.

Metalgroet

De inwoners van Wacken krijgen een gratis kaartje voor een van de drie dagen. Ze kunnen het doorgaans goed vinden met de bezoekers, schrijft Die Welt. “Het is mooi om toe te kijken, hoe die mensen eruit zien en hoe vriendelijk ze tegen ons zijn”, aldus de 74-jarige inwoner Karl-Heinz Buttmann en geeft de zogenoemde metalgroet. Mevrouw Schneider van de dorpsbakkerij vindt het spektakel elk jaar weer interessant. “Daar gebeurt tenminste iets”, zegt ze in Die Welt. De plaatselijke supermarkt heeft zijn assortiment al aangepast aan de zwartgeklede bezoekers. Bier, ingeblikt voedsel en vlees voor op de barbecue vullen de schappen.

Thomas Jensen, die toen zelf in een metalbandje speelde, begon het festival in 1990 samen met een vriend. De eerste keer kwamen 800 bezoekers opdagen. De sfeer is nog hetzelfde gebleven, vertelt hij aan Die Welt: “Het is gewoon wat groter geworden”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger