Duitslandweb logo Duitslandweb

Tienduizenden demonstreren in Dresden voor vrije samenleving

Kort nieuws - 26 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rond de 35.000 mensen hebben zaterdag in de Saksische hoofdstad Dresden gedemonstreerd voor een open en vrije samenleving. Komende zondag zijn er in Saksen deelstaatverkiezingen.

Onder het motto 'Unteilbar' (ondeelbaar) wilden de organisatoren een "ondubbelzinnig teken voor solidariteit in plaats van uitsluiting" afgeven. De boodschap in Dresden is dat niet wordt toegelaten dat de sociale staat, vlucht en migratie tegen elkaar worden uitgespeeld, aldus Bündnis Unteilbar, die de demonstratie organiseerde. Bündnis Unteilbar verenigt ongeveer 400 organisaties, de helft daarvan uit Saksen.

Op 1 september vinden in Brandenburg en Saksen deelstaatverkiezingen plaats. In de peilingen doet de rechts-nationalistische AfD het goed, tot ongenoegen van veel demonstranten. 

Aan de demonstratie deden ook minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), Linke-voorzitters Bernd Riexinger en Katja Kipping en de integratieminister van Saksen Petra Köpping (SPD) mee. Zij ontving de afgelopen tijd doodsbedreigingen. Lees meer bij tagesschau.de

In Chemnitz, ook in Saksen, namen zondagavond een paar honderd mensen deel aan een demonstratie van de rechtse beweging Pro Chemnitz. Dit ter herdenking van de dood van een 35-jarige man vorig jaar in Chemnitz, die bij een steekpartij met een Syriër en een Irakees om het leven kwam. Dat leidde vorig jaar tot hevige rellen en felle politieke debatten over het gevaar van radicaal-rechts. Er waren minder demonstranten aanwezig dan aangekondigd. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger