Duitslandweb logo Duitslandweb

Aangeklaagde steekpartij Chemnitz veroordeeld tot 9,5 jaar cel

Kort nieuws - 22 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Salaa S. is veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf. Hij stond terecht voor de moord op Daniel H. vorig jaar in Chemnitz. De moord leidde tot rellen en geweld van rechts in de Saksische stad en tot heftige politieke debatten in Duitsland.

S. is veroordeeld voor doodslag en lichamelijk geweld. De uit Syrië afkomstige aangeklaagde werd opgepakt nadat Daniel H. in augustus vorig jaar bij een steekpartij om het leven was gekomen. Dat  leidde tot felle protesten van hooligans, neonazi's en boze burgers, die uitmondden in rellen waarbij migranten, de politie en journalisten werden aangevallen.

Het kwam ook tot heftige politieke en maatschappelijke debatten over het gevaar van radicaal-rechts in Chemnitz en Saksen. Nadat het hoofd van de veiligheidsdienst Maaßen had beweerd dat er geen sprake was geweest van een klopjacht op mensen door de demonstranten, moest hij vertrekken. Dat zorgde voor veel spanningen in de bondsregering.

De veroordeling komt op een politiek gevoelig moment. Op 1 september zijn er deelstaatverkiezingen in Brandenburg en Saksen. In beide deelstaten kan de AfD de grootste partij worden. De AfD lag na de rellen vorig jaar onder vuur omdat ze samen met anti-islambeweging Pegida en rechts-extremisten in Chemnitz had gedemonstreerd. Verschillende politici riepen de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz destijds op de AfD in de gaten te gaan houden. Lees meer bij Spiegel Online en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger